Cena kávy nejdražší za 30 let

Cena kávy arabica v únoru 2011 stoupla na nejvyšší hodnotu za tři desetiletí a podle analytiků dále poroste. Důvodem jsou obavy, že dodávky kvalitních bobů neuspokojí poptávku na trhu.

Cena kávy typu arabica na burze ICE dnes stoupla o dvě procenta až na 2,7840 dolaru (50 Kč) za libru (0,45 kg). Od června 2010 se cena již více než zdvojnásobila. Většina analytiků nyní čeká, že cena stoupne až na tři dolary za libru a upozorňují, že poptávka po kávě zůstala silná i v době krize.

Zvyšování ceny podporuje několik faktorů. Jedním z nich je již třetí slabší úroda v Kolumbii, která je předním producentem vysoce kvalitní kávy arabica. Slabá má být i produkce kávy v Brazílii, která je největším pěstitelem kávy na světě. Brazílie letos míří do sestupné fáze v pravidelném dvouletém produkčním cyklu. Brazílie si také podle jednoho z úředníků drží vysoké zásoby kávy, protože doufá, že ceny dále porostou.

V minulosti růst cen kávy způsobilo hlavně špatné počasí v Brazílii. Nyní však převažují obavy z dodávek. Zemědělci v oblasti Střední Ameriky totiž kvůli nízkým cenám kávy v letech 2000 až 2004 snížili plochu, na které se káva pěstovala, a tuto plochu nezvyšují. „Pěstitelé prostě již více nemají zájem o kávu a neobnovili své plantáže a nezvýšili jejich výměru. Teď, s určitým zpožděním, to má dopad,“ uvedl analytik F.O. Licht Stephan Uhlenbrock.

Reakce nabízející strany na růst cen je u kávy mnohem pomalejší než u mnoha jiných komodit jako například u cukru. Od zasazení stromu až do první sklizně kávových bobů mohou uplynout až čtyři roky, napsala agentura Reuters.

Káva typu arabica tvoří zhruba čtvrtinu celkové produkce kávy. Je to káva vyšší kvality s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách.