Díky pití kávy můžete snížit riziko fibrózy jater, zánětu jater a diabetu typu 2 jak ukázal nový výzkum.

Káva jak byl také prokázáno, snižuje riziko rakoviny prostaty, a dokonce i Alzheimerovy choroby a mrtvice. A je to právě kofeinu v kávě který je účinnou látkou v boji proti těmto nemocem, ale i ostatní zdroje kofeinu, jako je například zelený čaj, černý čaj a čokoláda mohou být užitečné při snižování zdravotních rizik, ale studie ukázala, že jen káva snižuje riziko fibrózy. Nejnovější studie kávy byla zveřejněna v lednu 2010 v časopise, Hepatologie v článku s názvem „Zvýšená spotřeba kofeinu, spojená se sníženou jaterní fibrózou“. Sto sedmdesát sedm pacientů byly studováno po dobu šesti-měsíčního období. Skupina byla složená z téměř poloviny mužů a žen trpících chronickou hepatitidou. Účastníci spotřebovali 308 mg kofeinu denně, stejně jako kdyby denně vypili 2.25 šálků kávy. Další studie, zveřejněná v časopise Arthritis revma v roce 2007 dospěla k závěru, že konzumace kávy snižuje koncentraci kyseliny močové, která je příčinou dny a osteoartrózy.

Výzkumy v oblasti kávy a cukrovky byly publikovány v časopise Archives of Internal Medicine. Nálezy rovněž uvádějí, že čaj a káva bez kofeinu také pomáhá snížit riziko vzniku cukrovky. Každý šálek spotřebované kávy snížil sedm procent rizika diabetu. Tato studie byla vybrána z více než 18ti různých studií na kávu, v celkové výši téměř půl milionu účastníků.

V prosinci 2009, předložila výsledky Americká asociace pro výzkum rakoviny Frontiers v prevenci rakoviny Výzkumná Konference ukázala, že káva snižuje riziko rakoviny prostaty, protože její vliv na hladinu cukru v krvi, inzulínu a metabolismus glukózy působí velmi dobře. Výzkumy byly získány z více než 50.000 mužů v letech 1986 – 2006. Muži, kteří pijí nejvíce kávy měli o 60 procent nižší riziko agresivní rakoviny prostaty, ve srovnání s muži, kteří kávu nepijí.

Jak ukazuje výzkum čím více kávy pijete, tím menší je riziko vzniku cukrovky a dalších chronických zdravotních chorob,. Je zapotřebí dalšího bádání a výzkumu aby se tyto výsledky potvrdili, ale vše nasvědčuje tomu, že ranní šálek kávy může být velmi dobrý pro vaše dlouhotrvající zdraví.