Jak se vyrábí káva bez kofeinu a co to znamená.

Mnoho lidí vám bude zaručeně tvrdit, že kvůli zdravotním či jiným problémům dávají jednoznačně přednost kávě bez kofeinu. Ale většina z nich nemá ponětí, jak se vlastně taková káva vyrábí a co to vlastně znamená, že je bez kofeinu.

Kofein je velmi silná chemická látka, která se přirozeně nachází jak v kávě tak ale i v mnoha dalších rostlinách.Káva bez kofeinu, nebo „bezkofeinová káva“ je káva, která má většinu svých kofeinových složek odstraněno. Jen proto, že se jí říká bezkofeinová to ovšem neznamená, že v ní neexistuje žádný kofein.

Podle hmotnosti zbytkového množství kofeinu v kávě můžeme vždy určit jeho množství minimálně na asi 1% pro Arabicu a kolem 2% u kávových zrn Robusta. Takže když vidíte štítek, který říká, že 97% kávy je bez kofeinu, znamená to ve skutečnosti, že bylo odstraněno 97% z 1% nebo 2% hmotnostní složky kofeinu. Další důležitou otázkou ovšem zůstává jak se kofein, který se z kávy dostává luhováním při vysokých teplotách z kávy odstraní, tak aby káva a její chuť neutrpěla.

Existují dva hlavní způsoby komerčního použití odstraňování kofeinu z kávy.

První metoda je takzvaný „evropský proces“. Evropský proces je nejčastěji používaný postup. Káva je zbavovaná kofeinu pomocí chemického procesu, který zahrnuje namáčení kávy ve vodě a pak její promývání v methylenchloridu, který absorbuje kofein z kávových bobů. Poté, co se káva promyje chemikálií se opláchne vodou a vysuší.Výhodou této metody, je po vylouhování v chemikálii káva neztrácí chuť a aroma. Má jen drobné náznaky chemické příchuti v chuťovém dozvuku.

Druhý proces se nazývá „Švýcarský vodní proces“. Tento proces je bez chemické reakce. Pro odstranění kofeinu z kávy se používá horké vody a páry. Káva je namáčena do horké vody a kompletně vylouhována včetně kofeinu. Kofein se z tohoto roztoku odstraní pomocí filtrů s aktivním uhlíkem a kávové boby se opět namáčejí do roztoku zbaveného kofeinu, který do sebe opět nasávají a tak získávají opět aroma a chuť. Kávová zrna se poté suší a posílají do pražírny. Nevýhodou použití tohoto procesu je, že odstraňuje z kávy více než jen kofein, také éterické oleje a arómata. Tento proces sice nepoužívá chemických reakcí, ale výsledná káva je bez chuti a vůně. Pro tuto metodu se hodí spíše kávy Arabica, jejichž kvalita utrpí méně než u kávy robusta.