Káva a její skladování

Často jsme oslovováni dotazy týkajících se skladování kávy. Zda má být káva uchovávána v chladničce, mrazáku a nebo jen chráněna před slunečním zářením. Pravdou je, že při putování po cestě kávy najdete mnoho mýtů o kávě a skladování, některé z nich dokonce tak často, že jsou považovány za pravdu. Pravda o skladování kávy může překvapit.

Mezi nejčastější mýty o kávě a jejím balení Co děláte s tím kilem kávy, které jste si koupili? Zeptejte se na tuto otázku kohokoliv a uvidíte, že alespoň jedna osoba bude vychvalovat ctnosti skladování kávy v mrazničce. Jiný řekne, abyste kávu uložili v sáčku ve kterém jste ji koupili. Celá třetina vám řekne, aby jste ji zavřeli ve skleněné nádobě. Pravdou je, že každá z těchto metod skladování kávy je správná odpověď – ale jen za určitých podmínek. Zde je několik rad od lidí, kteří vědí o kávě víc než běžný spotřebitel. Proč je skladování kávy tak důležité? Kávové boby jsou plody z živé rostliny, a jako takové mají omezenou trvanlivost.

Stejně jako většina organických produktů, můžete zvýšit životnost tím, že se správně uloží. Ještě důležitější je – alespoň pro většinu znalců kávy – správné uskladnění, které kávě zachovává chuť kávya aroma. Jak víte, kávová zrna obsahují těkavé oleje – chemické látky, které dávají kávě charakteristickou chuť. Tyto oleje jsou propuštěny do procesu pražení, a rozpadají se poměrně rychle potom co káva byla upražená.

Mletí kávových zrn zrychlí ztrátu chuti ještě více. Vzhledem k rozdílu ve způsobu, jakým se tyto oleje chovají, existují různé metody skladování kávy, které jsou nejlepší pro kávu v různých etapách jejího života. Chcete-li získat co nejlepší chuť ze své kávy, měli byste vařit ve lhůtě dvou týdnů po pražení, a ihned po mletí. Ve skutečnosti, je káva na svém vrcholu s chutí asi 48 hodin po pražení. To je časový horizont, který je docela krátký, a pokud nekupujete kávu zelenou a sami si ji nepražíte asi tento termín ani nikdy nestihnete. Pokud si koupíte kávu jako celek již upražených kávových zrn, můžete najít místo s datem, kdy byla káva pražená – ale budete málokdy úspěšní – zpravidla najdete datum balení či expirace.

Pokud tomu tak není, zde je několik tipů na nakupování kávy a skladování kávových produktů, které vám pomohou zajistit skvělou chuť a čerstvou kávu pokaždé. První pravidlo kvalitní kávy nemá nic společného s obaly nebo teplotou.

  1. Pokud můžete, koupit kávu přímo z pražírny, kde vám sdělí, kdy byla káva pražená. Pak máte zaručeno že pracujete s čerstvou kávou.
  2. Kupujte kávu ve vakuuovaných zapečetěných sáčcích nebo plechovkách.
  3. Kupujte pouze tolik kávy kolik vypijete během pár dnů- po týdnech, bude i čerstvě pražená káva ztrácet svou chuť.

Káva Skladování Tipy Při skladování kávy, mějte na paměti dva hlavní nepřátele čerstvé kávy – vzduch a vlhkost.

  1. Neuchovávejte mletou kávu. Kupte si kávu jako celá zrnka, která namelte až, když jste připraveni vařit kávu. Pokud si kupujete mletou kávu pro pohodlí, skladuje ji při pokojové teplotě ve vzduchotěsném obalu po jeho otevření. Keramická nádoba s vakuovou pečetí je teké dobrá volba – ale nesmí být z čirého skla. Sluneční světlo a teplo nejsou dobré pro vaši kávu.
  2. Kávu můžete skladovat i jako celá zrnka po několik dní ve vzduchotěsné nádobě i při pokojové teplotě.
  3. Pokud kávu plánujete skladovat více dní či týdnů můžete použít zaskladnění do mrazničky – ale měli byste dbát na několik opatření, aby se z kávy dostalo pokud možno maximum vzduchu a vlhkosti. Zde je návod, jak uložit kávy bezpečně v mrazničce:
  • Dejte kávu ve vzduchotěsné nádoby, nebo do zipovacího sáčku. Pokuste se použít nádobu jejíž obsah bude korespondovat s objemem skladované kávy . Po jejím základním zabalení nádobu nebo sáček s kávou obalte jěště jednou vrstvou igelitu nebo vložte do sáčku. Pro optimální skladování je dobré použít jako vrchní vrstvu alobalový zábal.
  • Ať tak či onak, jakmile budete mít nádobu nebo balíček z mrazáku, nevytahujte jej zpět do tepla bez toho aniž by jste jej spotřebovali. Znovuzmrazením vaše káva bude pouze vysychat, a urychlí chuť úpadku.