Během Velikonočních svátku ve dnech 29.3 - 1.4. je naše prodejna uzavřena.

Káva a její značení

Ve speciálních prodejnách s kávou najdete přes 300 druhů kávy a jejich směsí. Každá z nich má jméno, plus několik přívlastků. Zde se pokusíme sepsat základní pravidla pro označování jednotlivých druhů kávy.

Evropské názvy kávy

Nejvíce jmen uvedených na tmavě-pražené kávě jsou evropské: francouzská káva, italká káva, vídeňská káva a další. Tyto názvy kávy neodkazují na původ bobů ale spíše rozlišují kávu podle délky času pražení. Italské pražení je například delší a tmavší než pražení vídeňského stylu.

Neevropské názvy kávy

Neevropské názvy, jako například Sumatra, Keňa, nebo Mexiko odkazují na původ v bobů. A káva označená jako Sumatra, by se měla skládat výhradně z bobů z jedné plodiny v jediné zemi, Sumatra.

Tržní názvy

V obchodu s kávou existují doslova tisíce jmen. Někteří odvozují název kávy od názvu okresu, provincie, nebo státu, jiní ze jmen pohoří nebo podobných lokálních mezníků, další pak z nedalekých důležitých měst a nebo od názvu přístavu nebo námořní bodu či jména zakladatele továren.

Názvy podle skupin

Stupeň označení (AA), nebo jména na trhu s odkazem na kávu-rostoucí oblasti (Antigua). Třídění kávy je důležité pro kontrolu kvality zemědělských komodit tak aby kupující a prodávající mohli nakupovat a prodávat bez nutnosti osobních vizuálních kontrol každé prodávané šarže.

Místní názvy

„Místní káva“ je káva, která byla pěstována, a ve většině případů i zpracovávána, na jednom hospodářství nebo specifickém místě, a prodává se nesmíšená s kávu z jiných lokalit. Nejslavnější místní káva je tradiční slavná káva Wallensford Blue Mountain z Jamajky.

Příchutě v názvu

Ochucené celé kávové boby jsou vcelku dobré, ale poměrně levné kávy, pražené do středně hnědé, a smíšené s přísadou příchutě činidel. Pokud název kávy obsahuje slova crema, vanilla, chocolate, nut, fruit nebo spice, můžete si být jisti, že se jedná o kávy s nepřirozenou kávovou příchutí.

Tovární značka

Specializované pražírny mohou mít jednu vlastní kávovou směs nebo desítku různých druhů. Některé z těchto směsí mohou být tradiční pro danou značku v pražírnách se ve stejném složení praží ji několik generací, ale většina z nich jsou standardní směsi známé dle značek spíše ke komerčnímu rozlišení jednotlivých druhů.