Káva a mýty kolem ní

1.Kofein v kávě Vás může zabít ANO – Ale musíte vypít alespoň 80 až 100 šálků rychle po sobě říkají odborníci. Doporučujeme ovšem nezkoušet.

2.Káva může být prospěšná ANO – Studie ukazují, že Američané si většinu svých antioxidantů čerpají ze spotřebované každodenní dávky kávy. Jeden až dva šálky denně, se zdají být prospěšné. Pokud se vám nelíbí káva, zkuste černý čaj, druhý největší spotřebovávaný zdroj antioxidantů, nebo například banány, suché fazole, kukuřice.

3.Kofein může u žen zvýšit chuť na sex ANO – Ale aby to fungovalo stejně jako u laboratorních myší u kterých káva skutečně zvyšuje sexuální apetenci musela by se podávat pouze osobám, které nejsou obvyklým uživatelem kávy.

4.Kofein může ulevit bolesti ANO – Mírná dávka kofeinu – ekvivalent dvou šálků kávy může snížit post-pohybové svalové bolesti. Tento výzkum byl proveden na lidech, kteří nebyli pravidelných konzumenty kávy.

5.Kofein pomáhá proti spánku ANO – Zdravotníci radí vyhýbat se po dobu 6 hodin před spaním pití kávy. Zde ovšem záleží na krevním tlaku jednotlivce. Lidé s nízkým tlakem mohou interval mezi spánkem a pití kávy mít i výrazně kratší. Velký vliv má na kvalitu spánku i množství cukru v kávě.

6.Káva bez kofeinu kofein má! ANO – Pokud budete pít pět až deset šálků kávy bez kofeinu, můžete do sebe dostat tolik kofeinu jako z jednoho nebo dvou šálků kávy kofeinové.

7.Dekofeinovaná káva se vyrábí chemicky ANO – Boby jsou pražené a poté se perou ve speciálních chemických lázních, kde rozpuštěný kofein stoupá k povrchu a poté se odděluje od lázně.

8.Kofein není viníkem hořkosti ANO – Kofein není hlavní příčinou hořké chuti sloučenin v kávě. Pachatelem této chuti je spíše přítomnost antioxidantů.

9.Velká káva obsahuje více kofeinu ANO – Pokud jde o chuť velké kávy jde především o dobu louhování. Během pražení se aromatické olej uzamknou uvnitř bobu a začíná se objevovat až zhruba při 150 stupních. Čím více oleje v kávě tím je silnější varianta. Obsah kofeinu roste spíše tím čím déle je káva s vodou v kontaktu. Běžně zalévané kávy tak mají často více obsahu kofeinu než espresso nebo cappuccino.

10.Kávu objevily kozy ANO – Původní zemí kávovníku je Afrika, kde stáda koz chovaných pastýři až do noci spásaly kávové bobule.