Během Velikonočních svátku ve dnech 29.3 - 1.4. je naše prodejna uzavřena.

Mléko a cukr do kávy začali přidávat ve Vídni

Ať už se vám pod pojmem káva s mlékem vybaví italské caffè latte, rakouská mélange, francouzské café au lait nebo cappuccino, dvě věci mají vždy společné. Jejich příprava a poměr složek se sice mohou lišit, ale základ vždy tvoří kvalitní pražená káva – espresso a čerstvé či našlehané mléko.

Mléko – inovace mlsných vídeňských jazýčků

Přestože nejstarší kavárna v Evropě byla otevřena v roce 1645 v Itálii, první kávu s mlékem má na svědomí vídeňská smetánka. Vídeň sice nebyla prvním evropským městem, které se mohlo pyšnit kavárnou, zato se zde vyvinula osobitá kultura pití kávy, jakou nenajdeme v žádném jiném městě. Podle pověsti prý Georg Franz Kolschitzky za své zásluhy při obléhání Vídně Turky obdržel kromě jiného i pytle plné zvláštních tmavých zrn. Již zanedlouho po skončení války se pustil do vaření a přípravy kávy a otevřel si kavárnu v Domě pod modrou lahví. V roce 1683 tak vzniká první káva s mlékem – vídeňská mélange.

Kolem roku 1700 již ve Vídni fungovalo několik kavárenských podniků, které se již v mnohém podobaly dnešním kavárnám. Ke kávě se podávala sklenice vody, konvička s mlékem, stál zde biliárový stůl, hosté si mohli zahrát karty a ke čtení se nabízel velký výběr domácích i zahraničních no­vin.

Bez dobře připravené kávy to nepůjde

Od dob “Domu pod modrou lahví” se toho v kavárenském světě změnilo mnoho. Kávu s mlékem lze podávat na desítky způsobů a není to jen poměr složek, čím se jednotlivé nápoje liší, ale také způsob přípravy a další specifické ingredience. Žádný váš oblíbený nápoj se ale neobejde bez dokonale připraveného kávového espressa.

Pokud přidáme do kávy mléko, zpomalíme tím vstřebávání kofeinu, a takový nápoj má tedy pomalejší nástup účinku, který však trvá déle (smetana zpomaluje vstřebávání ještě více). Stejně ale působí i jídlo konzumované společně s kávou. Nejrychlejší nástup účinku má proto káva konzumovaná nalačno.

Kofein totiž zvyšuje tvorbu kyseliny solné v žaludku, ta pak mléčnou bílkovinu v žaludku lépe sráží. Vzhledem k pomalejšímu nástupu účinku a jisté neutralizaci v žaludku lze kávu s mlékem doporučit pro lidi, kteří mají se žaludkem problémy (např. pálení žáhy, chronický zánět žaludku).

Mléko v kávě nemá žádný vliv na obsah antioxidantů, které chrání buňky lidského těla proti volným radikálům, tím brání předčasnému stárnutí buněk a posilují odolnost nervového a imunitního systému. Je prokázáno, že káva má významně větší celkové antioxidační účinky než kakao a zelený čaj, přičemž až 70 procent antioxidantů, které denně přijmeme, pochází právě z kávy.