Nejdražší kávy světa

Názory se různí v pořadí káv, ale v principu se o první tři místa dělí kávy: Kopi Luwak z Filipín, Blue Mountain z Jamajky a Hawaiská káva Kona. Jejich ceny šplhají u těch nejkvalitnějších výběrů až na částky 20 000 – 25 000,– Kč/kg. Tyto kávy svojí chutí a lahodností určitě stojí na špici kávových žebříčků právem, ale ani cena nezaručí, že vám tyto kávy budou chutnat. Zde je totiž rozhodující vaše vlastní chuť.

Zrod kávy BLUE MOUNTAIN lze přisuzovat rozhodnutí, učiněném Francouzským králem v 18 st.. Roku 1723 král Ludvík XV poslal 3 sazenice kávy do francouzské kolonie Martinic, který byl bohatý a úrodný ostrov vzdálený 1900 km JZ od Jamajky. O pět let později v roce 1728, sir Nicholas Lawes guvernér Jamajky, obdržel jako dárek od guvernéra Martinicu jednu sazenici kávy.

Tato jedna sazenice Arabiky přivedla na svět výjimečnou kávu. Sazenice byla základem pro budoucí plantáže. Po devíti letech byla exportována první káva z Jamajky a dala tak vzniknout Jamajskému průmyslu s kávou. Aby se káva mohla nazývat Blue Mountain Jamaica (JBM) musí vyrůstat ve výškách do 1800 m v Portlandských osadách, St. Andrew, St. Mary a St. Thomas zahrnující oblast o rozloze 6000 ha. Kávové plantáže v horách Blue Mountain jsou charakteristické malými holdingy o rozloze do 4 ha, ale jsou zde i farmy o rozloze až 70 ha. Nachází se zde okolo 25000 drobných pěstitelů. Výsledkem je mnohými oceňována nejlepší káva na světě „šampaňské kávy“. Stejně jako francouzský Appellation D’Origine Contrôlée Champagne, organizace striktně kontrolující kde rostou hrozny pro šampaňské tak i oblast kde se pěstuje JBM je striktně kontrolována. Ve skutečnosti je oblast, kde se káva pěstuje, relativně malá a exportní roční produkce činící mezi 1000–1350 t je ve srovnání se světovými standardy nepatrná, rovna např. 0,1% Kolumbijské roční produkce aneb 3 hodiny Kolumbijské produkce kávy. Nedostatek a exkluzivitu kávy podtrhuje fakt, že káva BLUE MOUNTAIN je ve skutečnosti jedinou kávou na světě balenou do dřevěných sudů oproti běžně používaným jutovým pytlům.

Další z této špičky je káva KONA KAI. Je pěstována na havajských plantážích, na vulkanické půdě svahů sopky Mauna Loa. V tomto pásmu je vyvážený poměr srážek i slunečního záření a pravidelná odpolední oblačnost zastiňuje kávovníky před prudkým sluncem. Káva má špičkovou kvalitu a je proslulá svým jedinečným aroma, má vynikající decentní a bohatou kyselost měkkou chuť s oříškovou příchutí. Hawaii Kona – se pěstuje pouze na jednom místě na světě, na ostrově Havaj, na zlaté Kona Coast, pouze na několika málo farmách Kona kávy. Většina z nich je ve vlastnictví rodiny Kama'aina, tyto plantáže a znalosti o jejich pěstování se dědí z generace na generaci…

Kávovníkům se nejlépe daří na chladných svazích Hualalai a Mauna Loa hory s bohatou vulkanickou půdou a výraznou oblačností. Pěstování v tomto jedinečném prostředí má jasnou výhodu oproti kávám pěstovaným v jiných částech světa. Kávovníky kvetou obvykle po suché zimě. Pouze káva, která se pěstuje v severní a jižní oblasti Kona ostrova na Havaji, může být skutečně nazývána Hawaii Kona kávou. Předtím, než se zrna třídí, jsou veškerá zrna ručně sbíraná, sušená a loupaná. Speciální stroje pak třídí zrna dle velikosti a tvaru. Hawai Kona je exploze chutí, které se postupně v ústech mění. Od počáteční lehké a svěží kyselosti, přes lahodné ovoce až po čokoládu a oříšky. Chutí je v ní takové množství, že je lze jen obtížně popsat. Někteří tvrdí, že je to nejlepší z káv, které v životě zkusili. Její chuť zůstává v ústech i na rtech neobvykle dlouho.

Poslední a cenou leckdy nejdražší je KOPI LUWAK, která byla na trh uvedena koncem 19. století. Káva s tímto zvláštním názvem se nesklízí běžným způsobem na plantážích. Její nenapodobitelnou chuť znalci oceňují. Slovo luwak označuje v indonéštině kunovité zvířátko – cibetku, která se živí hmyzem a tropickými plody, tedy také plody kávovníku, které prochází jejím zažívacím traktem. V trusu tohoto zvířátka zůstávají peckovice kávovníku a tak po cibetčině trusu v pralese denně pátrají sběrači. Když ho naleznou, z peckovic odstraní obal a nepoškozená kávovníková zrna upraží tradičním způsobem.

Cena kávy se pohybuje kolem jednoho tisíce dolarů za kilogram a tak může být tato káva právem považována za nejdražší na světě. Vědci se pokoušeli objasnit proč má káva Kopi Luwak tak netradiční a velmi aromatickou chuť. Nejprve vznikaly teorie, že cibetka si vybírá ty nejlepší plody kávovníku. Ve skutečnosti bylo zjištěno, že trávením v žaludku cibetky probíhá v podstatě fermentační proces, který způsobují enzymy a bakterie, především bakterie kyseliny mléčné. Ty promění proteiny na malé molekuly a tím se také z kávy ztrácí některé hořké látky. Od té doby vznikaly pokusy chovat cibetku v zajetí a pokusit se o velkovýrobu, cibetky se v zajetí odmítají plody kávovníku živit. Celkově se produkuje pouze 250 kilogramů roč­ně. Její chuť je popisována jako velmi kořeněná, s velice příjemnou a lehkou příchutí čokolády a karamelu.