Během Velikonočních svátku ve dnech 29.3 - 1.4. je naše prodejna uzavřena.

Tvar šálku má zásadní vliv na kvalitu cremy

Pokud jste milovníky kávy a máte přehled o tom, že káva a příslušenství k ní nabízí široké možnosti, víte především, že toto vybavení musí být v prvé řadě funkční. Hodně lidí klade důraz na mimořádný způsob výběru kávy ze speciálně vybraných zrn a značek. Velmi málo milovníků kávy však ví, že kvalita perfektního espressa záleží také na způsobu servírování. Skuteční znalci vědí, že šálek musí mít správný tvar – (specielně dno šálku), silnostěnný porcelán a odpovídající velikost.

Klíčové užitné vlastnosti šálku

Šálky do kterých se připravuje espresso a další varianty nápojů z kávy musí v první řadě splňovat funkční požadavky. Krásný šálek ze špatného materiálu, nebo nevyhovujícího tvaru může snížit kvalitu i vysoce hodnotné kávy. Jednoduše řečeno, dobře připravené espresso patří do správného šálku.

U šálku, do kterého chceme espresso připravovat, bychom měli zhodnotit tři základní vlastnosti: materiál ze kterého je vyroben, jeho tvar a velikost objemu. Tyto aspekty hrají klíčovou roli v tom, zda je šálek schopen udržet teplotu a káva tak neztrácí svou chuť, vůni a pěnu.

Materiál

Ideálním materiálem pro šálek na espresso je porcelán, ten totiž vede teplo mnohem lépe než keramika, rychleji se nahřeje a také teplo déle udrží. Hodí se ale také například sklo, které má dobré funkční vlastnosti a zároveň nabízí zajímavý estetický efekt.

Tvar

Tvar šálků je důležitý z několika důvodů. Jedním z nich je prostá skutečnost, že pokud tvar šálku lahodí našemu oku, přispívá to k zážitku z konzumace samotné kávy. Zrak je totiž první ze smyslů, který při pití kávy zapojujeme. Vhodný tvar a tloušťka šálků zároveň udržení požadované teploty espressa a tedy správné rozvinutí jeho chuťových a aromatických sugarantují bstancí. Nejdůležitější parametr je zaoblení dna šálku, které napomáhá vytvářet dokonalou cremu. Pro klasické espresso je vhodný kónický tvar, pro cappuccino a café latté se používají tvary více otevřené.

Velikost

Velikost šálků se liší podle druhu připravovaného nápoje. Na klasické espresso se hodí šálek o objemu 60 ml, pro dvojité espresso je potom vhodný šálek velikosti 100 ml. Na klasické cappuccino nám bude stačit šálek o velikosti objemu 150 ml, šálek na café latté by měl mít velikost 225 ml.

Tipy pro správné servírování kávy:

  • Šálek na kávu by měl vždy být správně nahřátý, správná teplota totiž uchovává pěnu i aroma.
  • Pokud espresso podáváme s mlékem, měli bychom jej podávat nahřáté v samostatné konvičce
  • Ideální je servírovat v šálku pouze espresso a doplnit jej konvičkou s horkou vodou pro případné naředění kávy

Pokud šálek nahříváte na kávovaru, dejte pozor aby nebyl příliš horký (nesmí dojít k opaření rtů). Pokud máte pocit že je šálek přehřátý obraťe jej na nahřívací ploše kávovaru dnem dolů. Docílíte tím schlazení vrchního okraje.