Během Velikonočních svátku ve dnech 29.3 - 1.4. je naše prodejna uzavřena.

Rekordní brazilská sklizeň zvýší skladový přebytek na trhu kávy

Brazilští plantážníci v nadcházejících měsících sklidí přes 50 milionů pytlů kávy, což je na slabší ze dvou typů produkčních sezon rekordní číslo. Dobrá úroda bude mít za následek, že se převis nabídky nad poptávkou na trhu s kvalitní kávou arabika ještě zhorší a ceny budou dál klesat. Cena kávy přitom na komoditních trzích už vyšplhala až na tři dolary za libru, zatímco ještě v roce 2000 stála jen kolem padesáti centů. Většina lidí předpokládá, že cena kávy dál poroste. I když viděl jsem i analýzy, podle nichž by se cena pohnout dolů. Podle průměru odhadů 14 analytiků, oslovených agenturou Bloomberg, by do šesti měsíců měla komodita zdražit o 12 % na 1,7 USD za libru (0,45 kg).

Brazílie je s přehledem největším světovým producentem kávy. Loni se zde sklidilo bezmála 59 milionů pytlů, což bylo nejvyšší číslo v rámci tučnější sezóny. Ty přicházejí ob rok z důvodu cykličnosti v plodnosti kávovníků. Jeden pytel obsahuje 60 kilogramů bobů.

Od května loňského roku se futures kontrakt na arabiku sesunul o 50 % níž, hlavně kvůli tomu, že předchozí období extrémně vysokých cen podnítilo plantáže k rozšíření produkce. Export z Brazílie loni vzrostl o 54 % a dosáhl hodnoty 8,7 mld. USD. Do skladů dorazila záplava bobů, zásoby by se měly letos rozrůst o největší množství kávy za poslední dekádu.

Arabika od začátku roku odepsala 35 % a mezi 24 komoditami z indexu S&P GSCI je co do výkonnosti nejhorším komponentem. Index jako celek ve sledovaném období stagnuje a odepisuje 0,1 %. Jiné zemědělské komodity letos zdražovaly, hlavně kukuřice a sojové boby, jejichž úrodu poničilo devastující sucho v Rusku, Spojených státech i Austrálii.

Brazílie v posledních třech letech neustále navyšuje produkci (se započtením sezónních výkyvů). V uplynulých deseti letech se sklizeň téměř zdvojnásobila a země nyní pokrývá 38 % globální nabídky. Zhruba dvě třetiny produkce připadají na arabiku, zbytek tvoří robusta, která díky dvojnásobnému obsahu kofeinu končí převážně v presovačích.

Mezitím rostoucí náklady a snaha ušetřit přiměly pražírny a spotřebitele upřednostňovat levnější robustu. Zatímco v září roku 2011 dosáhl cenový rozdíl takového rozměru, že arabika byla téměř třikrát dražší, nyní se kvůli přesunutí váhy na robustu prémie snížila na 74 %, což je stále vysoké číslo. V roce 2008 stála arabika o 40 % víc než robusta.

Podíl levnější odrůdy kávy na světové poptávce letos vzroste na 46 %, oproti 40 % v roce 2010. Spotřeba robusty by měla poskočit o 6 % na 66,6 milionů pytlů, přičemž arabika by měla zaznamenat 1% nárůst na 78,6 milionů pytlů. Hlavní přírůstky v produkci robusty přijdou z Vietnamu a Indonésie.

K zotavení cen arabiky by mohly pomoci mrazíky během brazilské zimy v červnu a červenci příštího roku. Naposledy k vážnému poklesu sklizně kvůli nízkým teplotám došlo v roce 1994.