Časně vstávající by měli pít kávu ráno a ne večer

Časně vstávající by měli pít kávu ráno a ne večer, tvrdí studie

Lidé vstávající časně by měli pít kávu ráno, večerní šálek kávy by jim mohl rušit spánek. Tvrdí to nová studie, která doporučuje konzumaci kávy sladit s chronotypem, tedy v závislosti na tom, jestli jste „skřivan“ nebo „sova“.

Časně vstávající lidi, kteří by si dali kávu večer, by podle výzkumu publikovaného v časopise Sleep Medicine mohl kofein budit uprostřed noci spíš než „sovy“.

Podle vědců ze Stanfordské univerzity v Kalifornii jde o první studii, která spojuje příjem kofeinu s chronotypem, tedy rozdělením lidí podle toho, v které části dne se cítí výkonnější. Jedná se však o předběžná zjištění, která ještě musejí být potvrzena, upozorňuje vědecký tým.

V rámci výzkumu bylo požádáno 50 studentů univerzity, aby zaznamenávali svou konzumaci kofeinu během týdne, čas spánku a probuzení. Studenti také nosili náramek, který sledoval jejich pohyb a zjišťoval, jestli se během spánku probudili. Vědci jim také měřili hladinu kofeinu ze slin.

Vzhledem k tomu, že studenti obecně trpí nedostatkem spánku, většina z nich spala dobře, nezávisle na tom, kolik během dne vypili kávy. „Bylo jedno, kolik měli kofeinu, usnuli dobře, kdykoli ulehli,“ konstatoval Jamie Zeitzer, člen týmu a profesor psychiatrie na Stanfordské univerzitě.

Nicméně ranní „ptáčata“, čím více měla v těle kofeinu, tím častěji se v noci probouzela. To však nebylo pozorováno u takzvaných sov. Tato zjištění nyní chtějí vědci ověřit i u starších lidí.

Množství kofeinu u člověka se však může před usnutím velmi lišit. Podle Zeitzera se některé tělo kofeinu zbaví během několika hodin, jinému trvá zpracování kávy po obědě dlouho do noci.

Je proto těžké říct, jestli určitá osoba může zmírnit dopady kofeinu na spánek tím, že nebude konzumovat kávu nebo čaj odpoledne či večer, připouští vědec.