Francesco Illy - Káva Illy a její odkaz

Francesco Illy (vlastním jménem Illy Ferenc 1892–1956), zakladatel společnosti Illy se narodil v Maďarsku a byl vychován v rumunském Temešváru.

Ve věku 22 let byl povolán do rakousko-uherské armády a sloužil od roku 1914 téměř na všech frontách první světové války, včetně bitvy u Krasčaku.

Po válce zůstal se svou sestrou v Terstu, kde našel práci u firmy zabývající se prodejem kakaa a pražením kávy.

Později vymyslel vlastní metodu pro udržení kvality čerstvě upražené kávy – balení do plechovek. Velmi úzce spolupracoval se společností Hausbrandt.

V roce 1933 založil Illy společnost Illycaffè.

Francesco Illy vynalezl první automatický kávovar – Illetta, který je pradědečkem dnešního kávovaru.

Ernesto syn Francesca, zakladatele společnosti Illycaffè se narodil v Terstu dne 18. července 1925. Ernesto Illy byl italským potravinářským chemikem a podnikatelem, předsedou společnosti Illycaffè S.p.A v letech 1963–2005.

„Jsem koktejl vědy a podnikání“ – Dr. Ernesto Illy

Považoval se za Maďara, Rakušana, Ira a Němce (Švába, abychom byli přesní) – ale narodil v Terstu a samozřejmě byl hlavně státní příslušností Ital. V roce 1947 absolvoval v chemii na univerzitě v Bologni, a oženil se s Annou Rossi v roce 1952.

Společnost Illycaffè založil v roce 1933 otec Ernesta – Francesco Illy, maďarský výrobce čokolády, který se přestěhoval do Terstu po I. světové válce. Už tehdy se Tterst, jako přístavní město na pobřeží, stalo centrem kávy – nejpohodlnějším místem pro vykládání nákladu kávových zrn z Afriky a Jižní Ameriky a pro jejich odesílání do evropských měst.

Zejména pod vedením Ernesta Illyho vybudovala společnost laboratoř se sofistikovaným vybavením, jako jsou plynové chromatografy, infračervené pyrometry a detektory ionizace plamene. Tady jsou kavová zrna řezána na plátky silné 8 mikronů a analyzována pomocí elektronického mikroskopu. Každý krok výrobního procesu je počítačově monitorován.

V roce 1956 se Ernesto Illy stal spolumajitelem a ředitelem společnosti. V letech 1963–2005 byl jejím předsedou, posléze čestným předsedou. Spolu založil Association for Science and Information on Coffee a byl členem společnosti pro zjištění fyziologických efektů kávy. Byl také členem Institute for Scientific Information on Coffee (který je tvořen staršími vedoucími pracovníky z hlavních evropských potravinářských společností – Kraft, Nestlé, Sara Lee, Paulig, Tchibo, Illycaffe a Lavazza)14, a dokonce byl i předsedou komise pro propagaci kávy (jež je jednou z aktivit International Coffee Organization).

Na své cestě neúnavného pátrání po dokonalém espressu neustále povzbuzoval výrobce k vyšší produkci špičkové kvalitní kávy a neustálé také investoval do výzkumu. Byl známý jako Ambasciatore del caffè (‚velvyslanec kávy‘). V roce 1994 získal cenu Italiano Cavaliere del Lavoro, Řád za zásluhy v průmyslu, a v roce 1996 se stal předsedou Centromarca. V Itálii, vždy propagoval základní vzorec pro moderní pojetí značky. Věřil, že značka by měla být navržena a vytvořena na základě slibu daného spotřebiteli, a že etické dimenze by měla rozlišovat firma jak u vnitřního života, tak i v jeho podnikání. Jeho hlavním motem bylo tvrzení, že"naše chování se řídí kompasem etiky".

Ernesto Illy začínal překvapivě každý svůj den velkým šálkem nikoliv kávy, ale čaje.




Tento web používá cookies

Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Správa souborů cookie a dat