Historie kávy - pokračování

Po rozšíření kávy a její spotřeby v Evropě, začal být obchod s kávou velmi lukrativní záležitostí. V této situaci byli prvními obchodníky Nizozemci, kteří začali pašovat kávu z Arábie a rozhodli se postoupit o krok dál a začali přepašovat i rostliny kávy, které odvezli na Ceylon a Jávu. Brzy převzali kávový monopol pod svoji nadvládu.

V roce 1723 Francouzi použili stejný trik s pašováním kávy, kterou posílali přes moře a vytvořili z jejího pěstování průmysl. Prvním kdo tuto rostlinu pod francouzkou vlajkou přivezl na Martinik byl námořní důstojník Gabriel Mathieu de Clieu. Již o 50 let později bylo vypěstováno na ostrově více než 19 miliónů kávových keřů, a postupem času až 90% světové obchodní produkce kávy byla z této jediné ukradené rostliny.

Mezitím se do pěstování kávy vložili Brazilci. V roce 1727 plukovník poručík Francisco de Melo Palheta přišel rozsoudit hraniční spor mezi francouzskou a nizozemskou kolonií v Guyaně. Podle všech zpráv, odvedl svou práci dobře, až na to, že při loučení odešel s kyticí obsahují skryté kávové řízky a čerstvá kávová semena. Tímto okamžikem se dalším významným producentem kávy stala i Brazilie. Takto se postupně zázračná rostlinka kávy dostala na většinu kontinentů a stala se jednou ze světových strategických komodit.

A když se nyní posuneme o 120 let dopředu zjistíme, že obchody s kávou a pražírny kávy byly běžné ve většině západních měst a to až do doby kdy Hills Bros patentoval nový způsob balení pražené kávy do vakuových konzerv. Tím zahájil zkázu malých pražíren a vytvořil počátek kávového průmyslu ve kterém začalo hrát prim jen několik velkých firem. O rok později, v roce 1901, byla objevena japonsko-americkým chemikem Satori Kato v Chicagu instantní káva, a dva roky poté, německý dovozce kávy, Ludwig Roselius, objevil způsob jak vyrábět dekofeinovanou kávu a tu uvedl na trh.

A pokud si myslíte, že káva byla v této době na svém vrcholu, pletete se. Ten nastal až v roce 1920, když americká vláda zakázala alkohol. Cena kávy tímto krokem stouply raketově nahoru, ale i její spotřeba. V roce 1940 Spojené státy spotřebovávaly drtivých 70% celosvětové produkce kávy pro vlastní potřebu. A tímto okamžikem začíná poslední fáze rozšiřování kávovníku po planetě.