Historie kávy

Většina velkých věcí jak se zdá v tomto světě pochází z omylu. A káva není žádná výjimka. Historie kávy je, plná zvratů a otáček, některé politické, některé náhodné a některé ekonomické, každopádně všechny tyto vlivy způsobily to, že dnes pijeme kávu, takovou jakou ji dnes známe. Populární teorie je, že káva byla ‚objevena‘ pasáky ovcí z Etiopie v oblasti Caffa.

Pasáček jménem Kaldi, upozorňoval ostatní, že ovce po konzumaci červeného bobu z jedné z roslin rostoucích na pastvinách byly hyperaktivní. Dnes víme, že to byla káva. Kaldi vyzkoušel pár zrníček na sobě a brzy se stal na kofeinu závislý. Místní mniši kárali Kaldiho, za to, že takto experimentuje, ale brzy zjistily, že když sami ochutnali kávu, mohli zůstat mnohem déle při modlitbách a tak příběh pokračuje.

Původně káva rostla přirozeně pouze v Ethopii. Káva se balila do živočišných tuků a používala se na dlouhé lovecké výpravy. Až Arabové tuto rostlinu rozšířili do jiných území. A s tímto začal obchod s kávou a v té době arabský kávový monopol. Už v roce 1453 se turkům podařilo vyrobit nápoj z pražených kávových zrn a rázem byla na světě první kavárna s ní i první obchod s kávou Kivo Han, který otevřel o 22 let později. V roce 1511 se guvernér z Mekky – Khair Beg snažil kávu zakázat, protože si myslel, že její vliv by mohly podpořit vznik opozice k jeho vládě.

Begovo počínání ovšem nebylo chytré, protože Sultáni z Arábie, kávu v té době považovali za posvátnou rostlinu a nechaly guvernéra zabít. V Arábii v té době, byly rostliny kávy střeženy tak jako se dnes střeží jaderné elektrárny. Hlavní myšlenkou bylo, aby káva zůstala v Arábii. Stejně tak jako s jakýmikoliv jinými pochoutkami, byl tento stav neudržitelný a bylo jen otázkou času, než se toto tabu prolomí. Což se také stalo díky Baba Budanovi, který pašoval drahé boby do oblasti Mysore v Indii kde založil kolonii pro pěstitelství kávy. A z těchto pěstíren se káva rozšířila dál do celého světa.

Ne každý byl ovšem okamžitým fanouškem kávy – alespoň ne zpočátku. Papež Vincent III řekl, že káva je ďáblova past a nápoj, takže se rozhodl prostřednictvím vyhlášky pití kávy zakázat. To rozhněvalo náboženské vůdce kteří věděli že nápoj je tak chutný, že by bylo škoda nechat bezvěrcům výhradní použití.Výnosem papeže Vinnie třetího nechal kávu řádně pokřtít, takže se stala přijatelnou pro křesťany.