Během Velikonočních svátku ve dnech 29.3 - 1.4. je naše prodejna uzavřena.

Instantní káva a její výroba

Každý, kdo si doma pravidelně dělá instantní kávu určitě přemýšlí nad tím, jak se asi taková instantní káva vyrábí a nebo alespoň nad tím kde se tento kávový granulát bere. Odpověď na tuto otázku navíc není příliš složitá. Instantní káva je naprosto přirozenou komoditou, která se dá koupit v každém krámě a není na ní nic zajímavého. Schválně, kolik z vás ví, jak se vyrábí?

Běžné pěstování zrnkové kávy s následnou sklizní a zpracováním je dlouhodobý a náročný proces. Sklizená káva se vypere, usuší a vyloupe, po vytřídění se pak mísí a praží a na závěr ještě obvykle mele. Tímto procesem prochází i instantní káva, ovšem s tím zozdílem, že po tomto všem nastupuje jěště další část zpracování kávy. A to tak, že se z pražené mleté kávy, která se uvaří a odpařením vody (vysušením) vyrobí kávový extrakt. Toho je dosaženo zpavidla dvěma základními metodami, metodou sušení rozprašováním (sprejováním) nebo sušení mražením. U obou technologií jde především o to, jak maximálně zachovat aroma kávy a její chuťové vlastnosti. Rozpustná káva se vyrábí sušením vyextrahovaných mletých pražených zrn kávovníku. Tento silný kávový extrakt se z velmi vysokých teplot (okolo 100°C) rychle zchladí na pouhé 4°C. Právě zchlazení a jeho rychlost má velký podíl na kvalitě budoucí instantní kávy.

Sušení rozprašováním

Během sušení je kávový koncentrát společně s horkým vzduchem vstřikován do vysoké věže. Díky vháněnému horkému vzduchu se voda vypaří a na dno věže pak dopadne pouze sušený kávový extrakt (prášek). Tato technologie má své nesporné výhody v rychlosti a jednoduchosti, rovněž se snižují náklady na výrobu kávy. Pozitivní je také lepší rozpustnost i vzhled kávy.

Sušení mražením

Při této technologii se kávový koncentrát zmrazí na teploty kolem –40°C. To způsobí, že částečky vody v koncentrátu zkrystalizují. S využitím sublimace je led následně extrahován ze zmražených granulí a vzniká káva typického krystalkovitého tvaru. Metoda zmražení je náročnější na energii, a tím i nákladnější. Odměnou spotřebiteli je však zachování tolik ceněného aroma. Proto, aby se z instantní kávy stal nápoj alespoň vzdáleně připomínající chuť a vůni kávy, je ho nutno chemicky aromatizovat, protože samotná instantní káva nevoní. Instantní kávy, které nabízíme my jsou nearomatizované. Takže, někteří zákazníci říkají, že tato instantní káva zvláštně voní. Na trhu se můžeme setkat i s nepravou instantní kávou – a to v případě, že je k pravému extraktu přimíchá určitý podíl kávovin, jako jsou obilniny, cikorka, prášek z mletých fíků apod.

Dle normy je to dovoleno pouze v případě, že je na obalu uvedeno, že se jedná o směs kávového a kávovinového extraktu. Na obalech rozpustných kávových přípravků musí být také uveden způsob úpravy a návod k použití. V Evropě se rozpustná káva vyrábí z méně kvalitníh druhů kávy, není to ovšem pravidlo v některých jihoamerických státech se rozpustná káva vyrábí z kvalitnějších druhů káv – především z Arabiky, a proto jsou jejich kávy mnohem kvalitnější. Na výrobu kila rozpustné kávy se spotřebuje mnohem větší množství kávy, než na výrobu kilogramu pražené kávy. Často se v obchodech můžeme setkat také s druhy instantních káv, do kterých se k pravému extraktu přidává určitý podíl např. obilniny, prášku z mletých fíků, cikorky apod. Tento druh káv však musí nést na obalu označení, že se jedná o směsi kávového a kávovinového extraktu.

Instantní káva byla vynalezena koncem 19. století, ale rozšíření se dočkala až za první světové války a to díky vojákům na frontě, kde byla káva součástí jídla pro armádu. První rozmach prodeje přišel roku 1938 až s označením Nescafé, které je používáno dodnes. Kvalita instantních káv stále stoupá, takže dnes je možné připravit celkem chutný nápoj přibližující se chutí klasické kávě. Instantní káva si získala oblibu možná právě pro svou jednoduchou přípravu a to i za cenu toho, že výsledný nápoj je se zrnkovou kávou nesrovnatelný. Dnes jsou i země, kde se téměř pije jen káva rozpustná – téměř v celé Skandinávii, z které vybočuje Finsko, kde jsou konzumenti velmi nároční a preferují zrnkovou kávu. Ale třeba ve Velké Británii je zastoupení instantní kávy 80 % spotřeby a i u nás v posledních letech její spotřeba stoupá.