Jak ošetřovat domácí kávovar, aby šlapal jak hodinky

Jak jistě všichni tuší tak základním předpokladem pro přípravu skutečně lahodné kávy s bohatou pěnou nebo oblíbeného cappuccina nejsou pouze kvalitní suroviny a kvalitní kávovar, ale také jeho čistota. Jestliže se o svůj kávovar nebudete svědomitě starat, připravíte se o chuťový zážitek a nakonec možná i o finanční částku za opravu v servisním středisku. Zde vám nabízíme návod jak svůj kávovar správně udržovat ve skvělé kondici?

Příprava opravdu dobré kávy je um skloubený s precizností. Když se naučíte o svůj kávovar správně a hlavně pravidelně starat, poznáte to určitě na chuti i na vzhledu připravovaného espressa. Kvalitní příprava bez určité dávky disciplíny zkrátka nemůže fungovat.

Pravidelná péče o kávovar by měla zahrnovat každodenní čištění kávovaru od kávových usazenin a zbytků. Povrch a opláštění kávovaru můžete většinou jednoduše otřít kuchyňskou houbičkou namočenou v roztoku běžného přípravku na mytí nádobí a vody. Další odnímatelné části stačí propláchnout čistou vodou a osušit.

Většina kávovarů vyšší třídy vás zpravidla ušetří rozebírání jednotlivých částí kávovaru, jejich omývání, sušení a následného skládání dohromady. Odpadní kávu automaticky odstraní do nádobky na odpad a zapnutím samočisticí funkce zlikviduje usazené zbytky kávy. Některé modely si umí samy poradit i s vodním kamenem – jsou totiž vybaveny odvápňovací funkcí.

Pravidelná údržba ale nestačí. Káva totiž obsahuje 10 – 15 % tuků a vosků. Klasické espresso je tak v podstatě emulze vody, aromatických olejů a látek, které se usazují na stěnách průtokových kanálků a negativně ovlivňují připravované kávy. Kávovar vlivem znečištění nemá správný tlak ani teplotu. Olejové usazeniny navíc mohou zničit a kvalitní kávové aroma.

Jednou za čas byste se proto měli odhodlat a dopřát kávovaru generální vyčištění. Pořiďte si kvalitní čistící přípravky určené výhradně pro kávovary. Ty, které se prodávají v drogériích, sice vyhovují varným konvicím, ale pro kávovary se nehodí.

Každá voda, i ta balená, obsahuje vodní kámen, který se podle tvrdosti vody usazuje v průtokovém systému kávovaru. Na vlastnostech vody samozřejmě závisí i výsledná chuť a kvalita kávy. Obecně platí, že na přípravu kávy je vhodnější měkká voda.

Pokud budete používat tvrdou vodu, hrozí, že usazený vodní kámen v kombinaci s vysokým tlakem způsobí únik páry nebo vody. V nejhorším případě může dojít i k poškození elektrických obvodů v kávovaru a to už pak znamená opravdu velký problém.

Jako prevence v boji proti usazování vodního kamene a pro lepší chuť připravovaného nápoje se osvědčily speciální filtry do kávovarů a změkčovače vody, které jednoduše nainstalujete na váš kávovar. Ty jsou k dostání v různých velikostech, podle toho, kolik vody budete potřebovat. Jestliže už se na stěnách kávovaru vodní kámen usadil, budete muset provést dekalcifikaci a vodní kámen rozpustit. Stejně jako u čištění kávovaru od oleje, i zde je nutné používat pouze speciální čistící produkty určené výhradně pro kávovary, u kterých máte jistotu, že nepoleptají nebo jinak nepoškodí silikonové těsnění.

Údržba kávovaru se může na první pohled zdát jako poměrně náročná a nepříliš levná záležitost. Vězte ale, že vaše snaha a investice se vám určitě vyplatí. Výsledkem nebude jen dlouhá životnost kávovaru bez nutnosti velkých a drahých oprav, ale především lahodná chuť připravované kávy. Můžete mít nejmodernější mlýnek i nejdražší upraženou kávu, ale s kávovarem zaneseným olejem a vodním kamenem chutné espresso prostě nevykouzlíte. Inspirujte se proto našimi radami a udržujte svůj kávovar stále ve výborné kondici!