Káva a její chuť

Stejně jako u vína, i chuť kávy závisí na kvalitě použité suroviny jelikož se stjně jako u vína jedná o přeměnu přírodního produktu na nápoj bež přispění chemických přísad. Stejně jako u čerstvě upečeného chléba, tak i čerstvá pražená káva má velmi krátkou trvanlivost – maximálně pět dnů – bez ohledu obal – snad s vyjímkou vakuovaných a zatavených obalů. Podle statistik je více než 95% veškeré kávy prodané spotřebitelům za zenitem své kvality.

Šálek kávy je věda, ale jednoduchá věda, která se řídí zákony přírody. Při zachování „tří základních postupů“ se snadno naučíte, jak vychutnat kávu při jejich nejlepších vlastnostech – sladké s výrazné chuti určené zejména druhem a zemí původu kávy. Tyto tři body mající vliv na kvalitu kávy jsou:

1. Kvalita zelené „Arabica“ kávy Nejlepší kávová zrna produkují nejlepší šálek kávy.

2. Čerstvé pražené kávové boby

Vysoce kvalitní kávová zrna jsou hodně podobné vysoce kvalitnímu hroznu, jsou v nich rozhodující složky mající vliv na kvalitu kávy, ale v žádném případě nezaručí vysokou-jakost konečného produktu. Při degustaci kávy také závisí na tom, jak brzy je káva uvařena po pražení. Káva musí být čerstvá a nejlépe je jí spotřebovat do pěti dnů po pražení, mletí tři hodiny a patnáct minut před přípravou kávy. První známkou toho, že káva je špatně uvařena, je hořká chuť.

3. Správné protečení kávy

Teplota a čas – průtok kávy hlavou kávovaru a tím vyvolaná extrakce kávy díky níž se do horké vody dostává kávové aroma olejů kávy. Nejlepší teplota pro optimální extrakci je v okamžiku kdy se teplota vody blíží varu (195 ° –205 ° F / 90 ° –96 ° C). Tato teplota dostane z kávy celou škálu chutí. Čas je v závislosti na způsobu prolévání a velikosti namletého zrna. Existuje mnoho způsobů, jak vařit dobré kafe. Namáčení a přepasírování vody jsou dvě z nejlepších metod.

Jaký je rozdíl mezi kávovými zrny?

Káva získá jedinečnou chuť charakteristickou dle svého zeměpisného původu – půdy, vody, vzduchu, okolních rostlin, apod. O těchto vlastnostech kávy jsou napsané celé knihy, ale my pokusíme základní charakteristiky kávy shrnout do několika vět.

Afrika

Vysoký obsah kyselin / nízké tělo

Káva z Afriky je výrazně svěží chuti (podobné citrusové) se známkami sladké (plodů a květů), s konečnou chutí suchého vína. Země ve kterých je hlavní produkce kávy v této lokalitě jsou: Etiopie, Jemen, Tanzanie, Keňa, Zimbabwe, Zambie, Uganda.

Jižní Asie

Nízká kyselost / vysoké tělo

Káva z Asie je bohatá a plná, s těžkými chutěmi země a koření. Země ve kterých je hlavní produkce kávy v této lokalitě jsou: Indie, Jáva, Sumatra, Sulawesi, Papua-Nová Guinea.

Latinská Amerika

Středně kyselost / střední tělo

Kávy ze Střední Ameriky, Jižní Ameriky a Karibské oblasti, mají celé spektrum chutí z ovocné příchuti přes zemitou a ořechovou až po vanilku a čokoládu. Jsou silně aromatické. Země ve kterých je hlavní produkce kávy v této lokalitě jsou: Mexiko, Guatemala, Salvador, Honduras, Nikaragua, Kostarika, Kolumbie, Peru, Bolívie, Kuba, Jamajka, Dominikánská republika, Puerto Rico.