Nadměrné pití kávy může vést k menšímu poprsí

O tom, zda je pití kávy škodlivé či nikoliv se vedou dlouhé debaty. Dříve byla káva považována za zdraví škodlivou, ale v současné době se zjistilo, že pití kávy snižují pravděpodobnost onemocnění některými nemocemi (nejen rakoviny prsu ale např. i Parkinsonovou chorobou)

Pití alespoň tří šálků kávy denně, může navíc dle studie Lundské univerzity způsobovat menší velikost prsou. Ačkoliv to nezní příliš povzbudivě, má to jedno velkou výhodu: nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu. To platí však pouze pro ženy, které nesou určitou variantu genu CYP1A2. Tuto varinatu genu má ve Švédsku přibližně polovina žen. Nadměrné pití kávy může tedy vést sice k menšímu poprsí, ale současně i menší pravděpodobnosti výskytu rakoviny prsu.

A jaký je důvod toho, že káva má vliv na poprsí? Káva obsahuje psychoaktivní stimulant kofein, který omezuje růst buněk, a proto snižuje riziko výskytu rakoviny. Káva ale obsahuje i estrogen, který může ovlivnit velikost prsou.

Dle testů, ale vliv kávy na ženy, které nenesou“ tu správnou variantu genu” není jednoznačný. Dle scientificblogging. com se u těchto žen vyskytla rakovina prsu v průměru o 10 let později než u žen, které rovněž nemají tu vhodnou variantu genu, ale kávu nepijí. Na druhou stranu u 15 procent z nich se vyskytla obtížně léčitelná varianta rakoviny prsu.