O kávě

  • Káva a její pražení
    Pražení kávy je vcelku jednoduchý proces, ale na jeho precizním provedení záleží kvalita výsledné kávy. I ty nejlepší kávové boby se mohou stát nepoužitelnými. Samotnému pražení předchází kombinování a míchání jednotlivých druhů kávových zrn, která vytvoří značkovou kávovou směs. Směs zrn ovlivňuje chuť a vlastnosti kávy včetně její ceny. Technologie pražení kávy prošla poměrně dlouhým vývojem a každá větší pražírna se do tohoto postupu snaží vložit jistou... Celý článek
  • Znakem správného espressa je crema
    Espresso je jediným kávovým nápojem, resp. způsobem přípravy kávy, který produkuje cremu, kávovou pěnu na povrchu, jež se vytváří při extrakci. Crema je hlavním cílem při přípravě espressa a zároveň prvním a základním kritériem hodnocení jeho kvality. Hodně napovídá i o kvalitě samotné kávy, resp. kávové směsi. Přítomnost cremy však sama o sobě ještě neznamená, že i káva bude dobrá, je pouze znamením toho, že byla extrahovaná správně. Jaká má být... Celý článek
  • Výrazy a terminologie kávy
    Chceme-li proniknout do tajemného světa kávy a všeho, co s její přípravou a konzumací souvisí, je nezbytné vysvětlit si některá méně známá slovíčka: ·arabica – první kultivovaný druh kávovníku, má nejlepší kvalitu ze všech tří typů ·aroma – odér louhované kávy, bouquet – používá se k označení kávové směsi ·balance – degustativní termín, kdy žádná charakteristika nepřevažuje... Celý článek
  • Nejlepší čas na kávu je kolem druhé odpoledne
    Ať jste manažer, nebo dělník, pauza na kávu vám jistě přijde vhod. Prozíraví šéfové vědí, že kofein zlepšuje produktivitu zaměstnanců, udržuje je v tempu a stimuluje k lepším výkonům. Je potřeba zvýšit pozornost? Kofein, nejužívanější psychotropní droga na světě, je velký stimulant. Mnoho studií prokázalo, že kofein pomáhá pracovníkům k lepším výkonům, obzvláště když musí pracovat v době, kdy by je vnitřní hodiny za normálních okolností přiměly... Celý článek
  • Konzumenti kávy mohou být odolnější vůči rakovině a mohou žít déle
    Je dost možné, že budete váš pravidelný ranní šálek kávy, kterým startujete nový den a bez něhož si už vstávání a odchod do práce neumíte představit, pít po přečtení této americké studie s mnohem větší chutí než dosud. Američtí vědci totiž zjistili, že častí konzumenti kávy mají nižší riziko úmrtí na nejrůznější nemoci, než lidé, kteří pijí kávu ojediněle nebo vůbec. Zpráva publikovaná v The New England Journal of Medicine v květnu 2012 analyzuje... Celý článek
  • Krátký pohled do historie Chemexu
    13. dubna 1939 byl do kolonky „Filtrovací zařízení“ zapsán patent číslo 2,241,368 s názvem Chemex. O pár centimetrů vedle pak důležité jméno Peter Schlumbohm. Tento vynálezce za svůj život zkonstruoval přes 300 vynálezů, často se jednalo o nejrůznější pomocníky do kuchyně nebo do bytu, které však měli pramalou šanci na dlouhodobější úspěch. Tvrzení, že v jednoduchosti je síla a krása, zde platí dvojnásob, jelikož... Celý článek
  • Hodnocení kávy
    Při posuzování kávových zrn pozorujeme smyslové, chemické a mikrobiologické vlastnosti, které určují platné technické normy. Nejprve se hodnotí zelené zrno, jeho vzhled, barevnost a aroma, pak následuje pražené zrno a umletý vzorek. Surová zrna zpracovaná „mokrou“ metodou mají barvu svěže zelenou, „suchá“ metoda zanechává zrna namodralá, žlutozelená někdy až dohněda. Ani šedobílá barva není na závadu. U celých pražených zrn se hodnotí... Celý článek
  • Pití kávy zlepšuje pracovní vztahy.
    Přes 60 procent zaměstnanců vypije denně nejméně dva šálky kávy. A 46 procent lidí tvrdí, že bez kávy nejsou v práci produktivní.  Zaměstnanci prý stráví pitím kávy zhruba 12 dní ročně. A jaké jsou profese největších milovníků kávy, kteří vypijí tři a více šálků denně? Podle průzkumu pěti tisíc zaměstnanců jsou na prvním místě vědci a laboratorní pracovníci. Profese, které vypijí tři a víc šálků kávy denně Vědci,... Celý článek
  • Mléko a cukr do kávy začali přidávat ve Vídni
    Ať už se vám pod pojmem káva s mlékem vybaví italské caffè latte, rakouská mélange, francouzské café au lait nebo cappuccino, dvě věci mají vždy společné. Jejich příprava a poměr složek se sice mohou lišit, ale základ vždy tvoří kvalitní pražená káva – espresso a čerstvé či našlehané mléko. Mléko – inovace mlsných vídeňských jazýčků Přestože nejstarší kavárna v Evropě byla otevřena v roce 1645 v Itálii, první... Celý článek
  • Co je antioxidant a kde se nachází
    Existuje několik druhů antioxidantů, z nichž nejvýznamnější jsou vitaminy A (karotenoidy), C a E (tokoferoly) a dále flavonoidy i polyfenoly. Tyto látky se převážně nacházejí v kávě, ovoci, zelenině, čokoládě, červeném víně a v cereáliích. Káva jako čistě přírodní produkt je výborným zdrojem antioxidantů (má dokonce vyšší procento antioxidantů než zelený čaj a některé druhy ovoce), obzvláště jedné skupiny, která se nazývá polyfenoly. Nejbohatším... Celý článek
  • Kofein a jeho účinky v lidském těle
    Kofein Lidé pijí kávu už přibližně tisíc let. I když je to dlouhá doba, biologické účinky kávy a její hlavní aktivní složky, kterou je kofein, jsou stále zahaleny tajemstvím. Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, obsažený v kávě, čaji, nealkoholických nápojích a čokoládě. Triatlonisté a atleti jej používají k zlepšení výkonu. Jaké jsou tedy účinky kofeinu a jaký je jeho vliv na zdraví člověka. Kofein versus adenosin... Celý článek
  • Porcelán místo kelímků
    Řetězec kaváren Starbucks ve Španělsku přišel s vynikajícím nápadem. Kdo přijde s vlastním šálkem, ten dostane slevu. Tímto způsobem se pokouší podnítit zákazníky k používání vlastních termohrnků, které by nahradily stávající papírové či plastové. Společnost nabízí slevu ve výši 40 eurocentů na každý nápoj ze své nabídky, informuje server Ecologiaverde.com. Starbuck si od akce slibuje snížení spotřeby jednorázových kelímků. Kavárenský řetězec... Celý článek
  • Nejdražší kávy světa
    Názory se různí v pořadí káv, ale v principu se o první tři místa dělí kávy: Kopi Luwak z Filipín, Blue Mountain z Jamajky a Hawaiská káva Kona. Jejich ceny šplhají u těch nejkvalitnějších výběrů až na částky 20 000 – 25 000,– Kč/kg. Tyto kávy svojí chutí a lahodností určitě stojí na špici kávových žebříčků právem, ale ani cena nezaručí, že vám tyto kávy budou chutnat. Zde je totiž rozhodující vaše... Celý článek
  • Šlehání mléka parní tryskou
    Pravděpodobně více oblíbené než klasické espresso jsou kávové nápoje, jejichž součástí je mléko a mléčná pěna. Pro někoho je to módní záležitost, pro někoho dojem (byť chybný), že tyto nápoje jsou „slabší“, někomu prostě větší množství mléka chutná. V každém případě příprava těchto nápojů má svá pravidla a měly by být připravovány kvalitně. S tím úzce souvisí několik faktorů – kvalitní suroviny, dobře nastavený stroj na kávu, který... Celý článek
  • Kávový byznys si rodina Lavazza drží už 118 let
    Příběh světoznámé značky kávy Lavazza začal před 118 lety v italském Turíně. Turínský obchodník a otec devíti dětí Luigi Lavazza vlastnil obchod s potravinami. Nemínil však zůstat jen obyčejným obchodníkem. Jeho ambice byly mnohem větší a souvisely s podnikáním. Nebál se rizika ani půjček a tak už o dva roky začal v obchodě pražit vlastní kávu. Má unikátní a zcela novou chuť, míchají se v ní zrnka různého druhu a... Celý článek
  • D-Test odhalil překročení limitu karcinogenní látky v instantních kávách
    Z nežádoucích látek se testování zaměřilo zejména na přítomnost ochratoxinu A, akrylamidu a furanu. Ochratoxin A je produktem plísní a není běžnou složkou kávy. Dostává se do ní až nesprávnou manipulací a skladováním a poté jej již nejde odstranit. Ochratoxin A lékaři považují za karcinogenní, kromě toho poškozuje játra a ledviny. Zůstává v lidském těle v krvi a mateřském mléce a odbourává se pomalu, proto Evropský úřad pro bezpečnost potravin... Celý článek
  • Káva má přes 25 základních druhů
    Káva dostala své jméno po latinském označení rostlinného rodu Coffea. Tento rod náleží k čeledi mořenovitých, Rubiaceae, která zahrnuje víc než 500 rodů a 6000 druhů. Většina z nich jsou tropické stromy a keře. Švédský přírodopisec Carl von Linné sice popsal rod, ale na přesné klasifikaci se botanici neshodli dodnes. Pravděpodobně se uvnitř rodu vyskytuje nejméně 25 hlavních druhů, které všechny pocházejí z tropické Afriky a... Celý článek
  • Unikátní novinka pro milovníky kávy ze sloního trusu
    Milovníci kávy mají šanci ochutnat unikátní druh tohoto černého nápoje – sloní kávu. Ačkoli jsou sloni thajským národním zvířetem, nevedou vždycky nádherný život. Běžně jsou k vidění, jak žebrají v turistických oblastech Bangkoku, anebo jsou využíváni při těžbě dřeva. Ale 26 z nich na severu Thajska má šanci vydělávat si na živobytí něčím, co je pro ně jen přirozené – hodně jíst a produkovat hodně trusu. Jsou krmeni... Celý článek
  • Hrozí světový nedostatek kávy
    V průběhu následujících 5 let hrozí nedostatek kávy na trhu, protože farmáři nemají zájem o pěstování této zemědělské komodity. Příčinu jejich nezájmu musíme hledat v relativně nízké ceně, ze které vyplývá malý zisk pro pěstitele. Pro kávu jsou velmi příznivé i informace o zoufalých snahách vietnamských farmářů zadržovat úrodu a vyvolat tak zdražování. Co se týče spotřeby, ta permanentně roste. Tahounem růstu poptávky se stávají asijské... Celý článek
  • Pěstování kávy v Africe
    Mimo zemí Jižní a Střední Ameriky je významným kávovým producentem i Afrika. Káva se tu pěstuje ve všech středoafrických a jihoafrických státech a také podél východního pobřeží. Zmíníme se jenom o významných producentech kávy. Zemí, kde se pěstuje nejkvalitnější robusta (její zastoupení je až 98%), je Angola. Káva pocházející z této země má drobné až střední zrno a obsahuje i zrna perlová; zpracovává se pouze suchou metodou. Po vynechání méně... Celý článek
  • Piccolo czeko - pro čechy je espresso příliš malé
    Od té doby co italské espresso v Čechách a na Moravě zdomácnělo, se bohužel i přizpůsobilo domorodým zvyklostem. Zpočátku se mu říkalo preso. A mnohdy jste měli možnost vyslechnout i svérázné odborné vysvětlení, že název vznikl z toho, že se káva musí do páky napresovat. To je sice pravda, ale italsky se říká caffe espresso, neboť je to káva připravená a servírovaná expresně, tedy okamžitě. Což většinou i italští baristé skutečně... Celý článek
  • Rekordní brazilská sklizeň zvýší skladový přebytek na trhu kávy
    Brazilští plantážníci v nadcházejících měsících sklidí přes 50 milionů pytlů kávy, což je na slabší ze dvou typů produkčních sezon rekordní číslo. Dobrá úroda bude mít za následek, že se převis nabídky nad poptávkou na trhu s kvalitní kávou arabika ještě zhorší a ceny budou dál klesat. Cena kávy přitom na komoditních trzích už vyšplhala až na tři dolary za libru, zatímco ještě v roce 2000 stála jen kolem padesáti centů. Většina lidí předpokládá,... Celý článek
  • Příprava kávy espresso
    Výraz „espresso“ pochází z italštiny a znamená „dát pod tlak“ a tímto způsobem se tato káva připravuje. Espresso je nápoj o objemu 30 ±5 ml s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů.“ Nebo i přesněji dle institutu: L’Espresso Italiano Certificato: Hmotnost porce mleté kávy 7 g ± 0,5 Výstupní teplota vody z kávovaru... Celý článek
  • Instantní káva
    Historie instantní kávy není tak dlouhá v porovnání s dobou, kdy byly objeveny účinky kávových zrn a po celém světě se začala káva pěstovat, sklízet a zpracovávat. Byla vynalezena na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Značného rozmachu se dočkala za první světové války a to díky vojákům na frontě. V roce 1938 se rozmohl prodej pod označením Nescafé, které je používáno dodnes. V této době byla rozpustná káva i součástí jídla pro... Celý článek
  • Tvar šálku má zásadní vliv na kvalitu cremy
    Pokud jste milovníky kávy a máte přehled o tom, že káva a příslušenství k ní nabízí široké možnosti, víte především, že toto vybavení musí být v prvé řadě funkční. Hodně lidí klade důraz na mimořádný způsob výběru kávy ze speciálně vybraných zrn a značek. Velmi málo milovníků kávy však ví, že kvalita perfektního espressa záleží také na způsobu servírování. Skuteční znalci vědí, že šálek musí mít správný tvar – (specielně dno šálku), silnostěnný... Celý článek
  • Jak správně uvařit kávu v moka konvičce
    Moka konvička známá též pod názvem macchinetta, Italian coffee pot, perkolátor, kafetiera nebo také koťogó je jednoduchý a praktický kávovar pro přípravu kávy v domácnosti a to zejména pro spotřebitele, kteří si potrpí na výraznější chuť kávy. Přístroj samotný vynalezl v roce 1933 Luigi De Ponti pro společnost Alfonso Bialetti. Měl se stát domácí alternativou k espressu, které Italové chodili pít do svých oblíbených kaváren, což se také stalo.... Celý článek
  • Základní pravidla certifikace - Caffe Speciali Certificati CSC
    Základní pravidla certifikace – Caffe Speciali Certificati CSC, které, díky ISO 9002 certifikaci postupů, zajišťují vysokou kvalitu výrobků s tímto označením: Označení CSC – Caffè Speciali Certificati vzniklo v r. 1996 v italském Livornu, kdy se spojily místní pražírny kávy, které usilovaly o co nejlepší jakost svých výrobků. Jakostní kritéria zahrnují všechny fáze výroby kávy, od sklizně přes úpravu surové kávy,... Celý článek
  • K čemu se hodí Nespresso kapsle
    Vídeňští návrháři Misher'Traxler použili na rozpohybování hodin přes 700 použitých Nespresso kapslí z nihž vyrobili jednoduché baterie.Použitých 700 porcí kávy odpovídá průměrné roční spotřebě kávy jednoho člověka. Každá baterie je vyrobena z kávové sedliny, pásku mědi a z nadrdcených kapslí Nespresso, které v obalu obsahují hliník. Elektrický proud pro pohyb ručiček vzniká díky 17 jednoduchým bateriím. Každý bateriový blok se... Celý článek
  • Kvalita kávových směsí
    Na první pohled by se mohlo zdát, že nabídka kávy v běžných obchodech je pestrá, ale je to pouze zdánlivé. Objevuje se jen velmi mnoho značek se stejně špatnou úrovní kávy. Velcí výrobci spíše nežli kvalitou mezi sebou soupeří cenou a v nabízených druzích se spotřebitel poměrně těžko orientuje. Obecně platí, že pokud kupujete kávu v supermarketu jedná se zpravidla o asijské a fafrické kávy s nízkou kvlitou zrna a nerovnoměrným propražením.... Celý článek
  • Časně vstávající by měli pít kávu ráno a ne večer
    Časně vstávající by měli pít kávu ráno a ne večer, tvrdí studie Lidé vstávající časně by měli pít kávu ráno, večerní šálek kávy by jim mohl rušit spánek. Tvrdí to nová studie, která doporučuje konzumaci kávy sladit s chronotypem, tedy v závislosti na tom, jestli jste „skřivan“ nebo „sova“. Časně vstávající lidi, kteří by si dali kávu večer, by podle výzkumu publikovaného v časopise Sleep Medicine mohl kofein budit... Celý článek
  • Káva a její značení
    Ve speciálních prodejnách s kávou najdete přes 300 druhů kávy a jejich směsí. Každá z nich má jméno, plus několik přívlastků. Zde se pokusíme sepsat základní pravidla pro označování jednotlivých druhů kávy. Evropské názvy kávy Nejvíce jmen uvedených na tmavě-pražené kávě jsou evropské: francouzská káva, italká káva, vídeňská káva a další. Tyto názvy kávy neodkazují na původ bobů ale spíše rozlišují kávu podle délky času pražení. Italské... Celý článek
  • Káva a její vliv na ženy
    Kofein je látka,která se nachází v různých rostlinách a působí jako přírodní pesticid, který chrání rostliny před hmyzem, který se jimi živí. V lidském těle se však chová kofein jako psychiku povzbuzující droga nabuzující centrální nervový systém a má vlastnosti jemného diuretika. Kofein se nejvíce nachází v bobech kávovníku, v listech čajových keřů, ve slupkách ořechů , v mátě, guaraně a v některých druhzích chleba. Většina našeho příjmu... Celý článek
  • Historie čokolády
    Čokoládu znali již staří Toltékové a Mayové a umění výroby nápoje zvaného Xocolatl si předávali z generace a generaci. Tento nápoj se pil studený a byl hutný, mastný a často kořeněný pepřem nebo chilli. Kakaové boby tam měly takovou hodnotu, že je indiáni používali jako platidlo (za 100 bobů byl 1 otrok). Toho si povšiml Cortéz a začal zakládat kakaové plantáže. S ním se pak do Evropy se čokoláda také dostala. Španělé dovezly kakaové boby na... Celý článek
  • Útraty Čechů za kávu v obchodech rostou
    Každý Čech loni podle statistik vypracovaných společností Tchibo Praha vypil v průměru 382 šálků kávy, kterých bylo ve srovnání s rokem 2007 o tři více. Útraty čechů za kávu v obchodech rostou a v posledním roce se přiblížily pěti miliardám korun. Češi, kteří byli dlouhá léta zvyklí mletou kávu připravovat na klasický turecký způsob, přicházejí na chuť instantním kávám. Zatímco prodej rozpustné kávy roste, odbyt pražené kávy klesá.... Celý článek
  • Nadměrné pití kávy může vést k menšímu poprsí
    O tom, zda je pití kávy škodlivé či nikoliv se vedou dlouhé debaty. Dříve byla káva považována za zdraví škodlivou, ale v současné době se zjistilo, že pití kávy snižují pravděpodobnost onemocnění některými nemocemi (nejen rakoviny prsu ale např. i Parkinsonovou chorobou) Pití alespoň tří šálků kávy denně, může navíc dle studie Lundské univerzity způsobovat menší velikost prsou. Ačkoliv to nezní příliš povzbudivě, má to jedno velkou výhodu: nižší... Celý článek
  • Káva v kostce
    Objevení kávy Černá, horoucí, hořká, taková je káva, dříve rituální nápoj, dnes neodmyslitelná součást našich životů. Historie praví, že některé africké kmeny znaly kávu odpradávna. Z rozemletých zrn vyráběly kaši, kterou dávaly jako krmivo zvířatům a také byla užívána válečníky před bojem pro zvýšení jejich udatnosti. Je nesporné, že od 13. století se káva pije jako nápoj, a že v 15. století bylo pěstování kávy již plně rozvinuto a začala... Celý článek
  • Kofeinová válka mezi Coca-Colou a Pepsi
    Coca-Cola zareagovala na tah PepsiCo, která se spojila s kávovým gigantem Starbucks. Pepsi tak učinila, aby se mohla rozvíjet v oblasti takzvaných \„ready to drink\“ káv. Coca-Cola na začátku týdne oznámila, že se spojuje s významným italským producentem kávy, společností Illycafe. Informaci přinesly Hospodářské noviny s odvoláním na deník Financial Times. Podrobnosti o vyráběných značkách a způsobu distribuce ještě... Celý článek
  • Frappé - kávové osvěžení pro letní dny
    Frappé patří mezi fenomény mezi ledovými kávami. Recept na frappé pochází se slunného Řecka, kde je také tato příprava kávy nejpopulárnější. Recept na pravé řecké frappé vznikl v roce 1957 na mezinárodním veletrhu v Soluni. Firma Nestlé představovala nový produkt pro děti, mixovaný koktejl s mlékem vyrobený v šejkru. Jeden ze zaměstnanců firmy - Dimitris Vakondios dostal chuť si během veletrhu udělat šálek kávy, ale neměl po ruce ani kávovar ani... Celý článek
  • Něco málo o mléce
    Pro zpracování se používá kravské, kozí, ovčí, ale třeba i nosorožčí, velbloudí či klokaní. Složení mléka Voda 87 % Tuky 3 až 4 % Bílkoviny 3 až 4 %, z 80% sýrovina (kasein) – způsobuje bílé zabervení, 20% syrovátka Cukry 5 % (laktóza) Minerální látky: P, Ca, Fe Vitamíny: B1, B2, C, A, D, E, K  Mikroorganismy jsou v mléce škodlivé, užitečné i choroboplodné Rozdělení Podle způsobu tepelného ošetření... Celý článek
  • První kavárna u nás byla v Brně
    Na přelomu 16. a 17. století se zásluhou benátských kupců dostala káva do Evropy. Zajímavé je, že to bylo až o několik let později než čaj. Stejně tak jako v jiných zemích, ani v Itálii to původně neměla káva vůbec lehké. Kněží ji považovali za „ďáblův nápoj“ a snažili se jej zakázat. Říká se, že osvícený papež Kliment VIII. se rozhodl kávu nejprve ochutnat a pak teprve nad jejím budoucím osudem vynést soud. Nápoj mu naštěstí... Celý článek
  • Spotřeba kávy v ČR roste, vedou kvalitní druhy
    Čeští milovníci kávy si dopřávají stále více svého oblíbeného nápoje. Loni se v tuzemsku v průměru spotřebovalo asi 379 šálků kávy na osobu, což je o 2,4 procenta více než v roce 2006. Na českém trhu přibývá zákazníků, kteří dávají přednost kvalitnímu šálku kávy. Po delší časové období také sledujeme stoupající oblibu kávy instantní, a to především u mladší věkové kategorie zákazníků. Pražená káva si podle drží svou silnou pozici.... Celý článek
  • Spotřba klasické pražené kávy versus instantní
    Peníze které každý čech v průměru utratí ročně za kávu v obchodech rostou a v posledním roce se přiblížily pěti miliardám korun. Češi, kteří byli dlouhá léta zvyklí pít mletou kávu a připravovat ji na klasického turka, přicházejí na chuť instantním kávám. Zatímco prodej rozpustné kávy roste, odbyt pražené kávy klesá. Vyplývá to ze statistik i vyjádření výrobců a obchodníků. Hodnota prodeje kávy v obchodech s potravinami a smíšeným zbožím... Celý článek
  • Některá zajímavá fakta o kávě
    Co o kávě asi netušíte? Při nakupování parfémů, je dobré vzít si s sebou kávu do kapsy a mezi jednotlivými druhy parfémů si pročistit čichové buňky právě přičichnutím ke kávovým zrnkům. Když budete kropit hranice své zahrádky kávovou sedlinou vaší zahradě se budou vyhýbat hlemýždi a slimáci! Směs kávy a cukru pomáhá pokojovým rostlinám držet si formu v zimních měsících a pomáhá též proti zežloutnutí listů. Mnoho světových... Celý článek
  • Francesco Illy - Káva Illy a její odkaz
    Francesco Illy (vlastním jménem Illy Ferenc 1892–1956), zakladatel společnosti Illy se narodil v Maďarsku a byl vychován v rumunském Temešváru. Ve věku 22 let byl povolán do rakousko-uherské armády a sloužil od roku 1914 téměř na všech frontách první světové války, včetně bitvy u Krasčaku. Po válce zůstal se svou sestrou v Terstu, kde našel práci u firmy zabývající se prodejem kakaa a pražením kávy. Později... Celý článek
  • Káva na 100 druhů aneb jak připravit kávu
    1. ALŽÍRSKÁ KÁVA 7 g mleté kávy, 20 g šlehačky, 2 cl vaječného koňaku. Porci šlehané smetany, kterou dáme do vysoké sklenice, zalijeme vaječným koňakem. Káva mí výborné aroma a není třeba ji přislazovat. 2. ARABSKÁ KÁVA I. 7 g mleté kávy, 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu, 1/2 šálku vody Mletou kávu dobře promícháme s kardamomem, dáme do džezvy a zalijeme studenou vodou. Postavíme na oheň a necháme vzkypět.... Celý článek
  • Instantní káva a její výroba
    Každý, kdo si doma pravidelně dělá instantní kávu určitě přemýšlí nad tím, jak se asi taková instantní káva vyrábí a nebo alespoň nad tím kde se tento kávový granulát bere. Odpověď na tuto otázku navíc není příliš složitá. Instantní káva je naprosto přirozenou komoditou, která se dá koupit v každém krámě a není na ní nic zajímavého. Schválně, kolik z vás ví, jak se vyrábí? Běžné pěstování zrnkové kávy s následnou sklizní a zpracováním je... Celý článek
  • Mletí kávy
    Pražená káva má omezenou trvanlivost, proto si pražírenské společnosti sami nakupují kávu v surovém stavu a sami si zrna si praží. Směsi káv se míchají také ze zelených zrn a teprve takto namíchané se praží. V některých zemích je zvykem vylepšovat chuť kávy tím, že se k zrnům ke konci pražení přidávají různé druhy koření, nejčastěji hřebíček, zázvor nebo skořice. Pro přípravu kvalitního nápoje je ovšem zapotřebí kávu umlít. Mletím se... Celý článek
  • Kavárny a káva v Evropě
    Káva se do Evropy – konkrétně do Itálie, dostala zásluhou benátských kupců na přelomu 16. a 17. století. Zajímavé je, že to bylo až o několik let později než čaj. K historii kávy je třeba ještě říci, že káva byla zpočátku velmi drahou záležitostí. Trvalo velice dlouhou dobu než se tento nápoj z měšťanských domů dostal díky služebnictvu mezi prosté lidi. Ti kávu totiž nejprve považovali za žaludeční lék, nejspíše také proto, že ke... Celý článek
  • Je vhodné pít kávu před spaním?
    Lidé vstávající časně by měli pít kávu ráno, večerní šálek kávy by jim mohl rušit spánek. Tvrdí to nová studie, která doporučuje konzumaci kávy sladit s chronotypem, tedy v závislosti na tom, jestli jste „skřivan“ nebo „sova“. Podle vědců ze Stanfordské univerzity v Kalifornii jde o první studii, která spojuje příjem kofeinu s chronotypem, tedy rozdělením lidí podle toho, v které části dne se cítí výkonnější.... Celý článek
  • Otevření první pražírny Fairtrade kávy v ČR
    Fairtrade – koncept spravedlivějšího obchodu – získává v České republice nový rozměr. V rámci systému Fairtrade se prodávají zemědělské a rukodělné produkty a výrobky z rozvojových zemí. Dosud byly všechny Fairtrade produkty dováženy již finálně zpracovány a zabaleny. V případě kávy, která rychle ztrácí aroma i chuťové vlastnosti, zákazníci museli sahat ke kompromisu, tedy kupovat Fairtrade kávu praženou a balenou... Celý článek
  • Vakuový kávovar - historie Vacuum Potu
    Vakuový kávovar (Vacuum Pot, Siphon Brewer) je mezi českými kávoznalci přístroj vesměs nepoznaný. První prototypy pocházejí z Německa a Francie a datují se k počátku 19. století. V současné době zaznamenává tento efektní způsob přípravy kávy velkou renesanci, především díky jeho oblíbenosti v Japonsku a v kavárnách tzv. „třetí vlny“ v USA a Kanadě. Vlastní vývoj nového typu kávovaru byl úzce spjatý s měnícím se... Celý článek
  • Káva řekne vše o typu osobnosti i sexualitě člověka
    To, jakou kávu rádi pilí vaši kolegové vám o nich může hodně napovědět. Jak o sebevědomí, životním stylu tak i o sexuálním životě. Podle psychologů Judi Jamesové a Jamese Moora totiž i konzumace tohoto nápoje koreluje s osobnostními rysy a může tudíž poskytnout zajímavý návod těm, kteří v nich umějí číst. Že někdo dává přednost silnému espresu bez cukru a jiný nedá dopustit na latté má totiž hlubší význam. Milovníci espresa bývají... Celý článek
  • Cena kávy nejdražší za 30 let
    Cena kávy arabica v únoru 2011 stoupla na nejvyšší hodnotu za tři desetiletí a podle analytiků dále poroste. Důvodem jsou obavy, že dodávky kvalitních bobů neuspokojí poptávku na trhu. Cena kávy typu arabica na burze ICE dnes stoupla o dvě procenta až na 2,7840 dolaru (50 Kč) za libru (0,45 kg). Od června 2010 se cena již více než zdvojnásobila. Většina analytiků nyní čeká, že cena stoupne až na tři dolary za libru a... Celý článek
  • Káva je jednou z mála legálních drog
    Káva patří mezi základní druhy komodit, s nimiž přichází dennodenně člověk do styku. Mnozí z nás si již ani nedovedou představit ráno bez horkého šálku, který svou nezaměnitelnou aromatickou vůní zaútočí na naše smysly a probudí rozespalé tělo opět k životu. Kofein obsažený v kávě patří spolu s tabákem a alkoholem k jedněm z mála drog, které jsou ve světě běžně povoleny. Legální je i obchodování s touto komoditou na... Celý článek
  • French press - historie a příprava
    French Press: pod tímto ne zcela jasným názvem se skrývá velmi jednoduché a rychlé zařízení na přípravu kávy. Nahrubo mletá káva v množství, odpovídajícím velikosti nádoby, se zalije vroucí vodou a nechá se tři až čtyři minuty odstát. Následně se pomalu stlačí filtrační síto a káva je připravena. Stanovit přesné datum vzniku french pressu, nazývaného v té době též cafeolette, plongeur nebo také cafeti re piston, není snadné. Americký excentrik Benjamin... Celý článek
  • Káva má daleko méně negativ než jsme si mysleli
    Jen málokterý nápoj obklopuje takové množství klamných mýtů a fám jako kávu. Vědci ji v minulosti podezřívali z z ledčeho například, že zvyšuje riziko vzniku infarktů, vysokého krevního tlaku a dokonce i rakoviny. To všechno se časem ukázalo jako lež. Kávu poškodila hlavně studie Bostonské univerzity ze 70 let minulého století. Podle ní zvyšovalo její pití riziko infarktu. Vědci však časem přišli na to, že toto tvrzení je zavádějící podobně... Celý článek
  • Káva a hlavní oblasti jejího pěstování
    Kávovník a Káva je jako povzbuzující nápoj známá již více než tisíc let. Pravděpodobně dostala své jméno po latinském označení rostlinného rodu Coffea. Tento rostlinný rod patří do čeledi Rubiaceae, jež zahrnuje více než 500 rodů a 600 druhů. U Robusty, jsou nižší nároky na pěstování - její produkce vyžaduje méně práce, vzhledem k vyšší odolnosti také méně chemických přípravků proti škůdcům. Proto je její produkce levnější. Kávovník Robusta také plodí... Celý článek
  • Produkce světových káv
    V této tabulce můžete sledovat produkci kávy v jednotlivých zemích. U jednotlivých států je uvedena produkce kávy za jeden měsíc a poměrově stanovena i produkce v období srprn 2008 - duben 2009. U každé země je po názvu uvedeno zda se jedná o produkci kávy Robusta či Arabika A,R. Jestliže tato země produkuje v podobném poměru oba druhy jsou uvedeny oba. Hodnoty jsou uvedeny v Kg. Země květen 09 srprn 08-duben09... Celý článek
  • Pravé espresso - to je také kvalitní crema
    Pokud hodnotíme správné espresso je crema spolu s chutí jedním z hlavních cílů při přípravě espressa a zároveň prvním a základním kritériem hodnocení jeho kvality. Hodně napovídá i o kvalitě samotné kávy. To že se nám podaří kvalitní pěna však samo o sobě ještě neznamená, že i káva bude dobrá, je pouze znamením toho, že byla extrahovaná správně. Jaká má tedy kávová crema být? Správná crema má být kompaktní, hustá, stabilní, nepřepálená a... Celý článek
  • Historie kávy v kostce
    Pro mnohé lidi se káva stala nedílnou a neodmyslitelnou součástí jejich soukromého i společenského života. Jako osvěžující nápoj je však známa více než tisíc let. Přibližně sedmdesát procent světové produkce kávy poskytuje kávovník arabský (Coffea arabica), jehož domovina leží v Etiopii a jižní Africe. Zbytek připadá na kávovník statný (Coffea canephora) a kávovník liberský (Coffea liberica). Rod Coffea botanicky náleží do čeledi mořenovitých... Celý článek
  • Portugalsko a káva
    Množství kávových značek v Portugalsku lze přirovnat k množství značek piv u nás. Analogie s pivem bývá v souvislosti s tradicí pití kávy v Portugalsku často zmiňována. Portugalci konzumují kávu zásadně v kavárnách a barech, které jsou rozsety po městech jen několik kroků od sebe. I přesto většinou nemají prázdno. Káva se zde pije v kteroukoliv denní dobu a snad jen v brzkých ranních hodinách se města probouzejí... Celý článek
  • Díky pití kávy můžete snížit riziko fibrózy jater, zánětu jater a diabetu typu 2 jak ukázal nový výzkum.
    Káva jak byl také prokázáno, snižuje riziko rakoviny prostaty, a dokonce i Alzheimerovy choroby a mrtvice. A je to právě kofeinu v kávě který je účinnou látkou v boji proti těmto nemocem, ale i ostatní zdroje kofeinu, jako je například zelený čaj, černý čaj a čokoláda mohou být užitečné při snižování zdravotních rizik, ale studie ukázala, že jen káva snižuje riziko fibrózy. Nejnovější studie kávy byla zveřejněna v lednu... Celý článek
  • Klaus Johann Jacobs - zakladatel značky JACOBS
    V roce 1895 si 26letý farmářský synek jménem Johann Jacobs otevřel v německých Brémách lahůdkářský obchod, mimojiné s kávou, čajem a čokoládou. Není třeba zdůrazňovat, že byl úspěšný. O pár let později byl Johann Jacobs průmyslovým podnikatelem a prvním z maloobchodních prodejců kávy, který si ve svých budovách pražil vlastní kávová zrna. Jedině tak mohl svým zákazníkům zaručit stálou kvalitu kávy, která byla připravena... Celý článek
  • Formování trhu kávou v ČR od roku 1990
    Narazili jsme na velice zajímavý článek profesora Vladimíra Janíčka, který by tu pro přehlednost kávového trhu v ČR rozhodně neměl chybět. Je skvělým vodítkem pro ty z vás kteřé zajímá vývoj trhu skávou v ČR. Tedy: V předlistopadovém bývalém Československu bylo pražení a balení kávy výsadou státního podniku Balírny obchodu. Byl založen roku 1958 a působil do konce roku 1990. Měl devět závodů na území bývalého Československa, z nichž... Celý článek
  • Kapslové systémy Dolce Gusto a Lavazza
    Jste-li milovníci dobré kávy a neradi se necháváte odbývat kávou z prášku, jistě jste už slyšeli o čím dál známější metodě, jak uvařit prvotřídní kávu z kapslí. V Čechách jednoznačně mezi kapslovými kávovary vede kávovar od společnosti Lavazza Blue systém. Dalšími v řadě jsou například Nescafé s kapslemi Dolce Gusto. Proč tomu tak je a kde sehnat ty nejlevnější kapsle? Kapsle Lavazza jsou oblíbené především pro svou výbornou chuť. Káva... Celý článek
  • Chcete někoho přesvědčit? Pozvěte ho na kávu
    V posledních letech se pod tíhou argumentů hroutí vžité názory na pití kávy jak domeček z karet. Není to tak dávno, co padl mýtus o tom, že pití kávy je škodlivé a že pijáci kávy častěji trpí reumatoidní artritidou. Za prokázané lze také považovat i to, že pití kávy snižuje riziko vzniku cukrovky. Kofein nám snižuje riziko vzniku diabetes 2. typu až o polovinu. Nezávisle na sobě se na tom shodli hned dva výzkumné týmy, jeden z Dánska a... Celý článek
  • Kapslový systém Lavazza
    Základ úspěchu systému LAVAZZA BLUE byl položen v roce 1989, kdy společnost LUIGI LAVAZZA S.p.A představuje svůj první stroj Espreso Point. Jeho jednotlivé servírovací kapsle – perfektní pro přípravu kávy – přinesly vyšší kvalitu espressa celému světu. Jeho ostrý design Pininfarina a kompaktní velikost, která se přizpůsobí jakémukoliv prostoru, zpečetil jeho mezinárodní úspěch. V roce 2004 LUIGI LAVAZZA S.p.A , uvádí novou,... Celý článek
  • Káva jako alternativní zdroj pohonu
    Způsobů jak vyrobit palivo je mnoho, ale určitě Vás překvapí poslední novinka, kterou by měla být možnost výroby biopaliv ze spařené kávy. Váš oblíbený barista si tak možná zanedlouho začne přivydělávat výrobou bionafty. Zní to šíleně? Možná, ale skupina vědců z University of Nevada chce opravdu palivo z kávy vyrábět. Přemýšleli jste někdy o tom, co se děje se spařenou kávou, která posloužila jako surovina pro přípravu vašeho espresa? Většinou končí... Celý článek
  • Spojení kavárny a umění není žádná novinka
    Káva to neměla nikde v dobách svých začátků lehké. Proti otevření kaváren se stavěli jak náboženští fanatikové a mocnáři tak i obchodníci s vínem a pivem. Ale kavárny si pomalu získávaly zaslouženou oblibu. Stávaly se centrem nejen zábavy, ale postupem času do kaváren stále častěji směřovaly kroky umělců, výtvarníků, hudebníků i lidí z veřejného života. Nad šálkem kávy si všichni vyměňovali novinky z různých oblastí života a v tomto... Celý článek
  • Krize boří finanční trhy, kavárníky ale zatím netrápí
    Jak jde dohromady kavárenská atmosféra a finanční krize? Hospodářské problémy v důsledcích dopadají na i obory, které jsou od finančních trhů na první pohled na míle daleko. A jedním z nich je právě kavárenství. Princip je přitom jednoduchý. Řada lidí si totiž v poslední době raději uvaří kávu doma, než aby utráceli za dražší posezení v kavárně. Zároveň v důsledku krize také ubývá turistů, kteří podobná místa rádi navštěvují.... Celý článek
  • Jak se vyrábí káva bez kofeinu a co to znamená.
    Mnoho lidí vám bude zaručeně tvrdit, že kvůli zdravotním či jiným problémům dávají jednoznačně přednost kávě bez kofeinu. Ale většina z nich nemá ponětí, jak se vlastně taková káva vyrábí a co to vlastně znamená, že je bez kofeinu. Kofein je velmi silná chemická látka, která se přirozeně nachází jak v kávě tak ale i v mnoha dalších rostlinách.Káva bez kofeinu, nebo „bezkofeinová káva“ je káva, která má většinu svých kofeinových složek... Celý článek
  • Čtyři nejdůležitější regiony ve kterých se pěstuje káva
    Arábie a Afrika: Zde jsou některé z nejvýraznějších regionů pěstování kávy. Jedná se o kávu z Keni, Tanzanie, Zimbabwe a Etiopie. Pěstované v ideální nadmořské výšce v bohaté černé půdě a i s naprosto ideálními povětrnostními podmínkami jako jsou mlhavé večery s horkými dny. Tyto podmínky zaručují jedinečnou kondici vyráběné kávy. Amerika: Tyto kávy se pěstují v jedněch z nejkrásnějších pohoří tohoto světadílu.... Celý článek
  • Káva a její skladování
    Často jsme oslovováni dotazy týkajících se skladování kávy. Zda má být káva uchovávána v chladničce, mrazáku a nebo jen chráněna před slunečním zářením. Pravdou je, že při putování po cestě kávy najdete mnoho mýtů o kávě a skladování, některé z nich dokonce tak často, že jsou považovány za pravdu. Pravda o skladování kávy může překvapit. Mezi nejčastější mýty o kávě a jejím balení Co děláte s tím kilem kávy, které jste si koupili?... Celý článek
  • Dobré zprávy o kávě
    Káva je spojována se snížením rizika vzniku diabetu a obsahuje rozpustné vlákniny, které mohou přispět k snížení hladiny cholesterolu. Podle Joyce Hendley, EatingWell.com Milovníci kávy tak mohou bezstarostně zvýšit svoji spořtebu – a s uklidněním číst další novinky ( zveřejněné ve věstníku zemědělská a potravinářská chemie. Některé z nejslibnějších objevů pocházejí ze studií diabetu. Když výzkumní pracovníci Harvardské university... Celý článek
  • Káva a její vůně motivuje lidi nakupovat
    Zdá se Vám, že jste soustavně přetěžováni množstvím reklamních sdělení, na která nejste v konečném důsledku schopni ani reagovat. Je to tak – týmy specialistů pracují denodenně na tom aby jste v jejich obchodě zanechali pokud možno všechny své vydělané prostředky. Obchodníci proto začínají přemýšlet i o významu smyslového marketingu, který zapojuje do procesu nákupního rozhodování naše smysly. Hodnocení kvality čichem Za nejdůležitější... Celý článek
  • Proč se káva praží a co to znamená
    Možná banální otázka, ale pravý důvod tohoto procesu je většině lidem neznámý anebo ne zcela jasný. Otázka navíc nabývá na významu v době, kdy velké kávové společnosti masově propagují směsi s příměsí neupražené kávy za účelem vyzdvihnutí určitých pozitivních vlivů na lidský organismus. Usušené kávové zrnko, zbavené dužiny a slupek, obsahuje podobné kyseliny, proteiny a kofein jako káva pražená, ale chybí mu to nejdůležitější – chuť a aroma.... Celý článek
  • Univerzita kávy bude šířit kávovou kulturu v Česku
    Smyslem vzniku univerzity je vzdělávání v oblasti kultury kávy. Cílem je podávat perfektní kávu, ať je to espreso, cappuccino, nebo jakýkoli kreativní drink,. Češi mají ke kávě velmi pozitivní vztah. Poslední léta ukazují, že tíhnou zejména k italské kávové kultuře, zatímco americkou nebo německou příliš nepřijímají. Propagovat kulturu pití espresa a dalších kávových nápojů v České republice si klade za cíl Univerzita kávy, kterou v Praze... Celý článek
  • Hlavní parametry dobré kávy
    # IL MACINADOSATORE – Mletí K zajištění dokonalého požitku z espressa musí být přesně dodoržena pravidla procesu mletí kávy. Pouze tak se na povrchu vytvoří nezaměnitelná pěna – crema. # LA MACHINA – Přístroj Přístroj na přípravu espressa má podstatný vliv na jeho kvalitu. Nezbytné je nastavení odpovídající teploty a tlaku vody. Neméně důležitá je každodenní péče o přístroj. Teprve pak espresso chutná tak, jak má,... Celý článek
  • Andrea Illy dohlíží sám na jakost kávy
    Andrea Illy nemusí při představování na rozdíl od jiných manažerů sáhodlouze vysvětlovat, kdo je a jaký podnik vede. Italská káva stejného jména ze stoprocentní Arabiky má své fanoušky skoro po celém světě. Společnost Illycafé založil v roce 1933 dědeček dnešního majitele firmy, Francesco Illy. Dnes je káva Illy k mání v kavárnách, obchodech a restauracích ve více než sedmdesáti zemích světa. Andrea Illy začal svou kariéru u kávy ve třiceti... Celý článek
  • Jak na pravou tureckou kávu
    Turk Kahvesi, neboli Turecká káva vstoupila na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Rozhodlo o tom zasedání Mezivládního výboru UNESCO, které se sešlo v prosinci 2013 v Baku. Tato příprava je známá již z dob osmanské říše. Pravá turecká káva nemá s českým způsobem přípravy “turka” naprosto nic společného. Turecká káva je silná vydatná káva vařená ve speciálních konvicích, které se nazývají “džezva” nebo... Celý článek
  • Káva Jamaica Blue Mountain
    Tvrdá manuální práce a trpělivá péče jsou pro jamajskou kávu klíčové faktory. I ti největší výrobci jsou relativně drobní farmáři, kteří znají své keře a osobně dohlížejí na produkci kávových zrn pro místní i exportní trh. Historie pěstování kávy v horách Jamajky se silně rozvinula za poslední dvě století. Každé kávové zrno, které vyroste ve strmém horském terénu se sklonem až 80 stupňů, je výsledkem pečlivého snažení. Drobní jamajští farmáři a... Celý článek
  • Panamská káva z regionu Boquete
    Jednou z nejdražších káv světa se v posledních letech stává panamská káva z regionu Boquete. Tento region v posledních letech produkuje vůbec nejdražší a nejvýše hodnocené kávy na světě. Vesměs všechny zdejší kávy patří k odrůdě Geisha. Dříve opomíjená oblast pěstování kávy v během pár let vyšplhala mezi kávovou elitu. Jedním z důvodů je i to, že se tento kout světa stal alternativou americké Floridy pro spoustu... Celý článek
  • Káva a kvalita kupované směsi
    Ačkoliv bychom si mohli myslet, že nabídka zrnkové kávy je v našich obchodech pestrá, jedná se pouze o obchodní klam. Ve skutečnosti jde jen o málo kávových značek, které mezi sebou spíše než kvalitou bojují cenou. Mezi nabízenými druhy se spotřebitel poměrně těžko orientuje. Podstaná je vždy kvality zrna a jeho původ. V běžné prodejní síti jsou nabízeny převážně směsi kávy, ale je poměrně obtížné se v nich dobře vyznat,... Celý článek
  • Káva a mýty kolem ní
    1.Kofein v kávě Vás může zabít ANO – Ale musíte vypít alespoň 80 až 100 šálků rychle po sobě říkají odborníci. Doporučujeme ovšem nezkoušet. 2.Káva může být prospěšná ANO – Studie ukazují, že Američané si většinu svých antioxidantů čerpají ze spotřebované každodenní dávky kávy. Jeden až dva šálky denně, se zdají být prospěšné. Pokud se vám nelíbí káva, zkuste černý čaj, druhý největší spotřebovávaný zdroj antioxidantů, nebo... Celý článek
  • Historie koncernu Segafredo Zanetti
    Káva pod značkou Segafredo Zanetti a historie mezinárodního koncernu Segafredo Zanetti je spjata s rodinou pana Massima Zanettiho, který tuto společnosti v roce 1973 v Itálii založil. Díky vytrvalé práci a houževnatosti se mu postupně podařilo obsaditt italsý kávový licencovaný veřejný trh s kávou. Od první pražírny v Boloni rozšířil postupně společnost Segafredo Zanetti do velikosti mezinárodního koncernu s 27 dceřinými... Celý článek
  • Káva a její chuť
    Stejně jako u vína, i chuť kávy závisí na kvalitě použité suroviny jelikož se stjně jako u vína jedná o přeměnu přírodního produktu na nápoj bež přispění chemických přísad. Stejně jako u čerstvě upečeného chléba, tak i čerstvá pražená káva má velmi krátkou trvanlivost – maximálně pět dnů – bez ohledu obal – snad s vyjímkou vakuovaných a zatavených obalů. Podle statistik je více než 95% veškeré kávy... Celý článek
  • I vědce zajímá chuť kávy
    Při hodnocení kvality kávy jsme prozatím odkázáni pouze na naše senzorické schopnosti rozlišit různé charakteristické znaky jako např. aroma, aciditu, tělo, dochuť a čistotu šálku. Jedná se o subjektivní posudek daného vzorku, spojený především se zkušenostmi, kvalifikací a rozvinutostí senzoriky degustátora. Žádný přístroj v tomto ohledu člověka nedokáže nahradit. Káva má však oproti ostatním nápojům jeden zásadní problém, který tví v náročnosti... Celý článek
  • Upražte si svoji vlastní kávu
    Ač se to zdá neuvěřitelné, tak jěště před pár desítkami let, byla káva k dostání jen ve specializovanýh prodejnách, které si nechávali kávu vozit jako zelené boby a tepve na místě si ji sami připravili a pražili. Tuto tradici můžeme vidět již jen v Itálii, kde existuje i dnes mnoho malých pražíren, které si kávu nechávají posílat z různých koutů světa jako syrové zelené kávové boby a teprve potom si ji sami paží. S postupem industrializace... Celý článek
  • Zajímá vás, jak vypadal „pradědeček“ dnešního kávovaru?
    Dnes může každý milovník kávy stisknutím jediného tlačítka automatického kávovaru ochutnávat nadýchaná capuccina nebo jemná latté. Ale nebylo tomu tak vždy. Od počátku dvacátého století musely kávovary projít dlouhou cestou plnou inovací a postupných „zlepšováků“. historický kávovarV brněnské Olympii bude v rámci Festivalu kávy k vidění zcela ojedinělá výstava hisotrických kávovarů. Za její realizací stojí nadšený italský vědec Enrico Maltoni,... Celý článek
  • Datum sklizně kávy v Japonsku určují netopýři
    I Japonsko má ve světě kávy svého zástupce a to druh Coffee Kona. Originální japonský druh kávy pro labužníky, který se pěstuje pouze na pár místech světa. Přesný termín dozrávání a sklizně v japonských horách určují netopýři. V momentě, kdy začnou okusovat plody kávovníku, jdou farmáři sklízet. Jedná se o rostlinu s velkou výdrží – pěstovanou převážně na ostrovech. Tuto kávu na pevnině nenajdete. Kávovníkům se... Celý článek
  • Kvůli změnám klimatu přijde Uganda o svou kávu
    Uganda je jejím druhým největším africkým exportérem – po Etiopii. Klimatické změny v Ugandě zřejmě způsobí, že tam za třicet let nebude možné pěstovat kávu. Právě káva je přitom největším vývozním artiklem země, upozorňuje ve své nové zprávě britská nezisková organizace Oxfam. \„Výhled je smutný. Pokud průměrné světové teploty vzrostou o dva stupně nebo o víc, potom se téměř celá Uganda stane oblastí, která nebude pro pěstování kávy... Celý článek
  • Názvosloví kávových specialit
    Pokud máte rádi kávu a při návštěvě kavárny jste v rozpacích z některých kávových specialit a nevíte co přesně názvy jednotlivých káv znamenají zde vám přinášíme jednoduchý manuál co od jednotlivých druhů kávy očekávat. Specifický způsob přípravy kávy v Itálii je známý po celém světě, Italové dotáhli přípravu tohoto oblíbeného nápoje k naprosté dokonalosti a mohou se pochlubit tím, že stojí za řadou významných inovací v tomto oboru. Pokud... Celý článek
  • Káva a Alzheimer
    Kofein se zdá být látkou, jež dokáže zabránit cholesterolu v pustošení ochranných mechanismů – napsal Jonathan Geiger. Poprvé se podařilo dokázat, že trvalé užívání kofeinu chrání hematoencefalickou bariéru před netěsností způsobenou cholesterolem. Denní dávka kofeinu blokuje vliv vysoké hladiny cholesterolu, kterou vědci spojují mimo jiné i s Alzheimerovou chorobou, na organismus. Studie, vědeckého týmu z University of North Dakota,... Celý článek
  • Průkopníci ve světě kávy
    Káva a čaj, dvojice tradičních nápojů. Zatímco donedávna byl celosvětově populárnější čaj, v posledních letech dávají lidé více přednost kávě. Od roku 1995 se na světě vypije více než 400 miliard šálků kávy ročně. Za skutečností, že se káva stala populárnějším nápojem než čaj, zřejmě stojí více faktorů, kořeny současné obliby pití kávy musíme každopádně hledat hlouběji v minulosti. Svět zná několik jmen, která výrazně přispěla k rozšíření... Celý článek
  • Tradice vídeňské kávy
    Legendární vídeňské kavárny fungují už více než 300 let a je jich ve Vídni podle spolkové hospodářské komory více než 2690. Můžete zde stejně jako za časů císaře pána trávit celé hodiny u Melange (francouzský název, který převzala rakouská němčina k označení kávy s mlékem) nebo grosser Brauner a číst si při tom noviny či rozprávět se spolustolovníky. Káva se tu po staletí servíruje na malém podnose a vždy se sklenkou vody. . Jedna... Celý článek
  • Kavárna výsadou mužů
    Povídání o kavárnách je vhodné uvést slovy rakouského spisovatele Petera Altenberga „Máš-li starosti nebo špatnou náladu, pak jdi do kavárny“. Historie kaváren je dlouhá a bohatá a jistě stojí za zmínku. První kavárny byly zřízeny v Mecce a nazývaly se „kaveh kanes“. Samozřejmě nebyly určeny široké veřejnosti, původně sloužily pouze k náboženským účelům. Teprve později se kavárny stávaly centrem zábavy, hraní šachových her a... Celý článek
  • Historie kávy - pokračování
    Po rozšíření kávy a její spotřeby v Evropě, začal být obchod s kávou velmi lukrativní záležitostí. V této situaci byli prvními obchodníky Nizozemci, kteří začali pašovat kávu z Arábie a rozhodli se postoupit o krok dál a začali přepašovat i rostliny kávy, které odvezli na Ceylon a Jávu. Brzy převzali kávový monopol pod svoji nadvládu. V roce 1723 Francouzi použili stejný trik s pašováním kávy, kterou posílali přes moře a... Celý článek
  • Jak ošetřovat domácí kávovar, aby šlapal jak hodinky
    Jak jistě všichni tuší tak základním předpokladem pro přípravu skutečně lahodné kávy s bohatou pěnou nebo oblíbeného cappuccina nejsou pouze kvalitní suroviny a kvalitní kávovar, ale také jeho čistota. Jestliže se o svůj kávovar nebudete svědomitě starat, připravíte se o chuťový zážitek a nakonec možná i o finanční částku za opravu v servisním středisku. Zde vám nabízíme návod jak svůj kávovar správně udržovat ve skvělé kondici?... Celý článek
  • Historie kávy
    Většina velkých věcí jak se zdá v tomto světě pochází z omylu. A káva není žádná výjimka. Historie kávy je, plná zvratů a otáček, některé politické, některé náhodné a některé ekonomické, každopádně všechny tyto vlivy způsobily to, že dnes pijeme kávu, takovou jakou ji dnes známe. Populární teorie je, že káva byla ‚objevena‘ pasáky ovcí z Etiopie v oblasti Caffa. Pasáček jménem Kaldi, upozorňoval ostatní, že ovce po konzumaci... Celý článek
  • Stručně o kávě
    Černá, horoucí, hořká, voňavá... taková je káva, nápoj, který se stal takřka neodmyslitelnou součástí našich zvyků a potravy. Stejně jako je tomu u ostatních exotických produktů, ani historie kávy se neobejde bez jakési záhadné glorioly a legend. Existuje mnoho příběhů, více či méně důvěryhodných, o původu a vlastnostech kávy. Všechny tyto příběhy dýchají vůní dalekých a zvláštních míst. Nejpopulárnější a nejrozšířenější legenda je pravděpodobně ta o... Celý článek
  • Káva a její druhy a vlastnosti
    Botanické řazení kávy Říše rostlinná Podříše Angiosperma, krytosemenné Třída Dicotiledonea Podřída Sem-petalos Řád Rubiales Rodina Rubiace Druh Coffea Poddruh Eucoffea Typ arabica, canephora, liberica, excelsa Typy Kávu dělíme do 3 základních typů Arabica -16 variant (bourbon, pacas, pacamara, kona, kenya, moca, atd.) Liberica - 5 variant Canephora - 7 variant (Robusta, atd.)... Celý článek
  • HODNOCENÍ A TESTOVÁNÍ KÁVY
    Různé odrůdy kávy ze všech koutů světa se připravují nejrůznějším způsobem, takže se milovníkům kávy nabízí velká chuťová pestrost a mohou si vybrat mezi menší a větší plností chutí a vůní nebo vyhraněnou a jemnou kyselostí. Ohromné množství odrůd může být zpočátku nepřehledné. Ale stejně jako existují jasně definovaná a ve světě uznávaná hodnotící kritéria u vína, existuje podobná klasifikace také u kávy. Profesionální degustátor používá tajuplné náčiní. Patří k... Celý článek
  • Jak otevřít novou kavárnu
    Otevření nové úspěšné kavárny, je na dnešním přesyceném trhu skoro magií a alchymií. Musíte skloubit mnoho faktorů, jako je jedinečná atmosféra vašeho podniku, prostor ve kterém se budou nejen dobře cítit vaši hosté, ale také kde se bude efektivně pracovat vašemu personálu. A hlavně nesmíte v tom všem chaosu zapomenout, že jde především o kávu.   V závislosti na vašem počátečním kapitálu můžete přemýšlet nad stylem, jaký svému podniku... Celý článek
  • Technologie zpracování kávy
    Technologie zpracování kávy K přípravě kávových zrn na pražení existují dvě metody, které mají vliv na kvalitu a cenu kávy. Nejlevnější postup je "suché" zpracování, používané pro zrna nižší jakosti, zatímco kvalitnější zrna se zpracovávají "mokře". Suché nebo také východoindické zpracování poskytuje nepranou kávu, mokrý neboli západoindický postup kávu pranou. Káva arabika se zpracovává většinou mokrou cestou, s výjimkou kávy z Brazílie a... Celý článek
  • Jak ochutnávat kávu
    Degustování patří mezi základní metody, které při hodnocení kvality kávy používají profesionálové z řad nákupčích, baristů a prodejců kávy.  V zahraničí již velmi oblíbená příležitost k setkání s podobně naladěnými milovníky kávy si postupně nachází své stoupence i u nás. Coffee tasting představuje celkové zhodnocení senzorických vlastností vzorků kávy, připravených za stejných podmínek. Coffee tasting dnes nabízejí různé kavárny a bary, lze... Celý článek
  • Nejslavnější kavárny světa - Rick’s Café
    Everybody comes to Rick’s, tak měl znít původní název filmu, kterému byla předloha divadelní hra napsaná v roce 1940. Za její práva zaplatilo Warner Brothers 20tisíc dolarů, což byl za neinscenovaný kus zatím nejvyšší honorář. Jelikož Bogart měřil pouze 160cm a jeho filmová partnerka 172cm, musel mít při společných scénách boty na vysokých platformách. Filmová Casablanka je město plné uprchlíků z nacisty okupované Evropy. Mnoho utečenců se objevilo i v... Celý článek
  • Kavárny a jejich historie
    Káva a kavárny to zpočátku neměli vůbec lehké – proti kavárnám a prodeji kávy se stavěli obchodníci s nápoji s vínem i s pivem a pak se snažili bránit i jejich provozování. Ale kavárny se pomalu stávaly centrem zábavy i společenské konverzace, navštěvovali je výtvarníci, umělci, hudebníci i politici. Káva byla vždy výsadou lidí ochotných experimentovat a riskovat. A kavárny byly výtečným místem setkávání... Celý článek
  • Pražení kávy
    Pražení kávy je proces, díky kterému děláme ze zeleného, téměř nepoživatelného kávového zrna kávu praženou, plnou vůně a hořko-kyselých chutí. Ke správnému upražení je třeba všech smyslů. Pozoruje se barva, vnímá se vůně, sluchem vnímáme prasknutí. Na nových pražících strojích sledujeme teplotu uvnitř pražícího bubnu a stupeň upražení můžeme kontrolovat vizuálně skleněným okýnkem, je-li zabudováno, nebo pomocí tyčinky s drážkou, která zasahuje do pražícího bubnu a... Celý článek
  • 88 zemí světa a jejich spotřeba kávy
    Mezinárodní kávová organizace (International Coffee Organization) uvádí nepřeberné množství statistických údajů. Mezi ty nejzajímavější můžeme s jistotou zařadit roční spotřebu kávy na osobu. Poslední známé údaje pochází z roku 2011 a najdete je v následující tabulce. Mnohé čtenáře může překvapit, že se na prvním místě umístil tak maličký evropský stát, jakým je Lucembursko.   Severské státy opět drží své pozice v první... Celý článek
  • Jak pečovat o mlýnek na kávu
    Jedním ze základních parametrů dobrého espressa je jeho mletí a s tím spojený i stav a čistota mlýnku. V dnešním článku se tedy budeme věnovat spíš těm, kteří mají pákové kávovary (ať už domácí nebo profesionální kávovary) a používají mlýnek na kávu. Zjišťujeme totiž, že spousta lidí nejen že svoje mlýnky na kávu nečistí, ale dokonce ani neví, že je něco takového potřeba. Naštěstí si už většina těch, co mají nějaké kávovary doma, zvykli na to, že je potřeba je... Celý článek