Pití kávy zlepšuje pracovní vztahy

Přes 60 procent zaměstnanců vypije denně nejméně dva šálky kávy. A 46 procent lidí tvrdí, že bez kávy nejsou v práci produktivní.  Zaměstnanci prý stráví pitím kávy zhruba 12 dní ročně. A jaké jsou profese největších milovníků kávy, kteří vypijí tři a více šálků denně? Podle průzkumu pěti tisíc zaměstnanců jsou na prvním místě vědci a laboratorní pracovníci.

Profese, které vypijí tři a víc šálků kávy denně

  1. Vědci, laboratorní pracovníci

  2. Pracovníci marketingu a PR

  3. Vzdělávací pracovníci

  4. Novináři a spisovatelé

  5. Zdravotníci

  6. Lékaři

  7. Kuchaři

  8. Profesoři na vysokých školách

  9. Sociální pracovníci

  10. Finanční poradci

  11. Personalisté

  12. Pracovníci HR – lidské zdroje

  13. Zdravotní sestry

  14. Právnické profese

  15. Kvalifikovaní řemeslníci (instalatéři a truhláři)

Množství vypitých šálků kávy stoupá s počtem schůzek. Právníci preferují černou, finančníci milují sladkou s mlékem. Zajímavé je, kdo dává přednost jaké kávě. Tak například právníci a lidé z pohostinství preferují černou, zatímco učitelé, spisovatelé a novináři si ji nějak dochucují. S mlékem a cukrem ji pijí nejčastěji pracovníci z oblasti lidských zdrojů a finančníci.

K americkému průzkumu ještě britští odborníci vypočítali, že každý zaměstnanec věnuje kávě v pracovní době něco málo přes 20 minut. A tím pádem stráví pitím kafe zhruba 12 dní ročně. To například v Česku, když budeme počítat průměrnou mzdu, zaměstnavatele vyjde na zhruba 15 tisíc korun ročně. Pokud tedy půjde o přestávku navíc k té polední. Ale na druhou stranu pití kávy pomáhá zlepšovat vztahy na pracovišti. V průzkumu totiž zvláště mladí lidé ve věku 18 až 24 let uvedli, že díky kávě a přestávkám na ni se rychleji seznámili se svými kolegy, a tedy i zapojili do práce