Upražte si svoji vlastní kávu

Ač se to zdá neuvěřitelné, tak jěště před pár desítkami let, byla káva k dostání jen ve specializovanýh prodejnách, které si nechávali kávu vozit jako zelené boby a tepve na místě si ji sami připravili a pražili.

Tuto tradici můžeme vidět již jen v Itálii, kde existuje i dnes mnoho malých pražíren, které si kávu nechávají posílat z různých koutů světa jako syrové zelené kávové boby a teprve potom si ji sami paží. S postupem industrializace se káva začala hromadně pražit v pražírnách, potom se začala v továrnách mlít a nakonec vznikla káva instantní, která bohužel to pravé z kávy díky technologickým postupům ztrácí. Málokdo však ví, že si můžete upražit kávu i doma.

To, co budete potřebovat, je větší hlubsí pánev, samozřejmě nějaký zdoj ohně, tedy sporák nebo plotýnka, ale určitě je možné kávu pražit i venku na ohni. Dále potřebujete něco ke zchlazení. Buď vodu v rozprašovačí nebo třeba zchlazený pečící plech. V neposlední řadě budete potřebovat zelená syrová zrnka kávy. Na internetu je několik společností, které zelená zrnka kávy nabízejí a prodávají pro zájemce i v menším množství, takže sehnat tuto surovinu by v dnešní době neměl být takový problém, jak by se mohlo zdát.

Kávu dáme do pánve tak, aby pokrývala dno v jedné vstvě, ale dno nebylo zaplněné, protože pražením káva zvětšuje svůj objem a pokud by byla ve více vrstvách, neupražila by se a nedostali byste z ní všechno aroma a chuť. Celé pražení trvá asi 10 až 30 minut, záleží samozřejmě na velikosti plamene a na druhu syrové kávy. Je velice důležité po celou dobu kávu promíchávat, jinak se neopraží rovnoměrně a mohla by se spálit. Asi po pěti minutách začne káva praskat a začnou z ní odletovat malé šlupky, takže buďte opravdu opatrní. Poté praskání ustane, ale po pár minutách začne znovu, káva postupně hnědne a chvíli před tím, než vám bude připadat, že má tu správnou barvu, odstavte ji z plamene, nechte chvíli dojít v horké pánvi a pak přesypte na vychlazený plech.

Odstraňte zbytek šlupek a vychlazenou kávu uložte do nádoby. Nádobu nezavírejte! Ještě asi 12 hodin po upražení se z kávy uvolňují plyny a nádoba by tak mohla explodovat. Před použitím umelte jen potřebné množství a připravte svou domácí čerstvou voňavou kávu. Tato vaše káva bude bezesporu nenapodobitelný originál.