Výrazy a terminologie kávy

Chceme-li proniknout do tajemného světa kávy a všeho, co s její přípravou a konzumací souvisí, je nezbytné vysvětlit si některá méně známá slovíčka:

·arabica – první kultivovaný druh kávovníku, má nejlepší kvalitu ze všech tří typů

·aroma – odér louhované kávy, bouquet – používá se k označení kávové směsi

·balance – degustativní termín, kdy žádná charakteristika nepřevažuje nad druhou

·blend – směs dvou a více káv

·cafe'au lait – francouzská káva s mlékem

·café con leche – španělská a portugalská káva do tmava upražená, podávaná s horkým mlékem a cukrem

·café macho – slangové označení pro latinskoamerickou špičkovou kávu

·caffe' latte – italská káva s mlékem

·cappuccino – espresso s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou

·caracolilo – nejpopulárnější dominikánská káva

·celozrnná káva – nemletá, skládající se z celých zrn

·espresso – druh pražené kávy, šálek silné a na chuť bohaté kávy

·exotic – označení káv, které jsou považovány za sladké a kořenité (Indonésie, východní Afrika)

·extra fine – nejlepší druh venezuelské kávy

·finjan – šálek turecké kávy

·frappe – napěněná instantní káva s mlékem, podávaná s ledem

·french roast – francouzská pražená káva

·hard – termín označující kávu s nízkou kvalitou

·hard bean – vysoko pěstovaná káva se Střední a Jižní Ameriky

·heavy roast – velmi tmavá pražená káva s hořkosladkou příchutí

·instantní káva – rozpustná káva

·ixicara – šálek moky řečeno portugalsky

·kahveh – turecké slovo označující nápoj kávy

·kofein – alkaloidní látka obsažená v kávě, obsah v zeleném zrnu je asi 1,5%

·kernel – část kávového zrna

·kyselost – žádaná vlastnost kávy

·ledová káva-frappé – vychlazené espresso našlehané s ledem, cukrem a mlékem

·macchiatto – „strakatá“ bílohnědá káva, espresso zakápnuté mléčnou pěnou

·marqaha – euforie z kávy

·maragogype – největší druh kávových zrn

·mazbout – arabsky polosladká káva

·medium roast – káva upražená podle standardní severoamerické chu­ti

·murra – neslazená káva arabsky

·perkolace – jakákoli metoda louhování kávy, při které se horká voda filtruje přes kávovou směs

·portafilter – páka profesionálního kávovaru, do které se umísťuje káva

·raw coffee – kávová zrna po fermentaci a eliminaci vnějších obalů

·tělnatost – káva, která má intenzivní chuť, plnost, bohatost chuti

·tinto – káva v Kolumbii nebo Brazílii

·vídeňská káva – káva se šlehačkou, turecká i překapávaná

·vintage – starší nepražená kávová zrna

·zelená káva – nepražená káva

·žok – balení kávy, 60 kilogramů