V úterý 8.10. a v pátek 11.10. bude mít naše výdejna v Brně zavřeno. Děkujeme za pochopení.

Dobré zprávy o kávě

Káva je spojována se snížením rizika vzniku diabetu a obsahuje rozpustné vlákniny, které mohou přispět k snížení hladiny cholesterolu. Podle Joyce Hendley, EatingWell.com

Milovníci kávy tak mohou bezstarostně zvýšit svoji spořtebu – a s uklidněním číst další novinky ( zveřejněné ve věstníku zemědělská a potravinářská chemie. Některé z nejslibnějších objevů pocházejí ze studií diabetu. Když výzkumní pracovníci Harvardské university kombinovali data z devíti studií zahrnujících více než 193.000 lidí, zjistil, že u pravidelných konzumentů kávy bylo významně nižší riziko vzniku diabetu 2. typu než u těch, kteří se pití kávy vyhýbají.

A i přes špatnou pověst kávy ve ztahu k srdci, ukázali nedávné epidemiologické studie že, káva může mít právě opačné ochranné vlastnosti . Studie ukazuje, že u lidí kteří pili čtyři nebo více šálků kávy denně má 53 procent nižší riziko onemocnění srdečními chorobami než u lidíkteří kávu nepijí..

A co je to ještě více zajímavé – jelikož okamžité účinky pití kávy mají tendenci vyvolávat zvýšení srdeční frekvence a krevního tlaku a dočasně i zvyšují tvorbu buněk spůsobuje pití kávy vyšší rezistenci organismu vůči inzulínu. Z dlouhodobého hlediska prospěšné složky v kávě mohou mít silnější a trvalé účinky na celý organismus.

Jak káva může fungovat, není jasné; studie nebyly navrženy tak, aby zjistit příčinu-a-účinek vztahů. V kávě jsou důležitou složkou antioxidanty, jako chlorogenické kyseliny (jejich mnořství závisí na množství polyfenoly v kávových bobech), což z kávy činí bohatší zdroj než borůvky, které jsou považovány za nejbohatší zdroj antioxidantů v naší stravě. Antioxidanty pomáhají potlačit záněty a negativní vlivvolných radikálů způsobujících nepatřičná bujení.. Hořčík v kávě by mohly přispět k tomu, aby buňky byly citlivější na inzulin. A zdá se, že kofein má vlastní blahodárné účinky. Pití kávy jsou také spojeny s sníženým rizikem onemocnění Parkinsonovou chorobou, žlučníkovými kameny, cirhózou jater a rakovinou.

Sečteno a podtrženo: U zdravých dospělých osob, které mají dva až tři šálky kávy denně obecně její pití není škodlivé spíše může mít zdravotní výhody.

Nedoporučujeme pití kávy jeko prevenci chorob, ale rozhodně tio není strašák, kterého se z kávy snaží část laické veřejnosti udělat. A proto dobrou chuť a hlavně klid u vašeho dalšího šálku, přeje Kavovník team.