Uganda je jejím druhým největším africkým exportérem – po Etiopii. Klimatické změny v Ugandě zřejmě způsobí, že tam za třicet let nebude možné pěstovat kávu. Právě káva je přitom největším vývozním artiklem země, upozorňuje ve své nové zprávě britská nezisková organizace Oxfam. \„Výhled je smutný. Pokud průměrné světové teploty vzrostou o dva stupně nebo o víc, potom se téměř celá Uganda stane oblastí, která nebude pro pěstování kávy vyhovovat. Dojít k tomu může během čtyřiceti, nebo možná už během třiceti let,\“ píše se ve studii. Zpráva s názvem \„Teplo, klimatické změny a násilí v Ugandě\“ tvrdí, že dopady globálního oteplování – například rostoucí teploty, intenzivnější deště nebo bouřky – vedly v Ugandě k nevyzpytatelným přívalovým dešťům. Pěstitelé se musí přizpůsobit \„Podle Programu na ochranu životního prostředí OSN se bude moci káva pěstovat jen v některých částech na okraji země. Mezitím se pěstitelé kávy budou muset přizpůsobit rostoucím teplotám,\“ píše Oxfam. V Ugandě se střídají dvě období dešťů, první od března do června a druhé od října nebo listopadu do prosince nebo ledna. Na dříve dopředu odhadnutelný objem srážek během období dešťů tu už ale nelze spoléhat. Méně deště během března až června způsobilo sucha, snížení výnosů z úrody i počtu druhů rostlin. V pozdním období dešťů naopak přichází silnější a ničivější přívalové srážky způsobující povodně, sesuvy půdy a eroze. \„Farmáři přesto pokračují v investování do ugandské kávy robusta a zisky z vývozu dále rostou. To jim pomáhá chránit se před ztrátami kvůli klimatickým problémům,\“ řekl Philip Gitao, vedoucí Východoafrické asociace pro jemnou kávu. Pěstitelé také převzali moderní techniky hospodaření – jako používat odolnější rostliny kávy, dodává Gitao ve zprávě Oxfamu.