Datum sklizně kávy v Japonsku určují netopýři

I Japonsko má ve světě kávy svého zástupce a to druh Coffee Kona. Originální japonský druh kávy pro labužníky, který se pěstuje pouze na pár místech světa.

Přesný termín dozrávání a sklizně v japonských horách určují netopýři. V momentě, kdy začnou okusovat plody kávovníku, jdou farmáři sklízet.

Jedná se o rostlinu s velkou výdrží – pěstovanou převážně na ostrovech. Tuto kávu na pevnině nenajdete.

Kávovníkům se nejlépe daří na chladných svazích s bohatou vulkanickou půdou a výraznou oblačností. Pěstování v tomto jedinečném prostředí má jasnou výhodu oproti kávám pěstovaným v jiných částech světa. Kávovníky kvetou obvykle po suché zimě a sklízejí se na podzim.

Nejrozšířenější oblastí pěstování tohoto druhu kávy je v současné době Havaii.

Předtím, než se zrna třídí, jsou veškerá zrna ručně sbíraná, sušená a loupaná. Speciální stroje pak třídí zrna dle velikosti a tvaru. Peaberry, nejvyšší třída, vzniknou, když dojde v květu ke spojení obou půlek zrn v jedno. To dává Peaberry koncentrovanější chuť. Peaberry tvoří jen asi 5% až 10% z celkové sklizně kávy Kona. Taková zrna jsou nejlépe hodnocena, nabízejí plnější tělo a aroma.

Druhy kávy Kona jsou sušené na slunci a pak pražené na stupeň dle požadavků zákazníků a dle aktuální vlhkosti zrna. Způsob pražení může mít značný vliv na výslednou kvalitu chuti a aroma kávy. Mnozí obchodníci považují pražení za „uměleckou formu“ mající významný vliv na výslednou kvalitu a tím i cenu kávy. Tmavě pražená káva se obvykle nazývá French roast, italská nebo také Espresso. Středně pražená káva zvaná Full city aneb Vienna zachovává původní originální aroma a jedinečnou chuť každé jednotlivé odrůdy.

Káva je nejčerstvější zhruba 11-tý den po pražení.

Čerstvě upražená zrnková káva se poté uchovává v obalech se speciálním ventilkem zajišťujícím únik oxidu uhličitého, jenž se z kávy uvolňuje a naopak zamezuje přísun oxidu vzduchu způsobujícího oxidaci-stárnutí kávy.

Zrnková káva uskladněná tímto způsobem si zachová svou původní čerstvost zhruba tři měsíce, mletá káva asi měsíc. Pěstitelé doporučují kupovat kávu zrnkovou a pomlít těsně před vlastní přípravou jedinečného šálku kávy.

Chcete-li koupit 100% čistou Kona Kávu, podívejte se na štítek. KONA BLEND znamená, že balení může obsahovat pouze 10% zrn Kona kávy. Tato jsou obvykle smíchána se zrny méně kvalitních kávových zrn z Brazílie, Střední Ameriky, Afriky a Indonésie.