Optimální volbou způsobu dopravy od 23.12. do 2.1.2026 je dodání do výdejních boxů.

Jak ošetřovat domácí kávovar, aby šlapal jak hodinky

Jak jistě všichni tuší tak základním předpokladem pro přípravu skutečně lahodné kávy s bohatou pěnou nebo oblíbeného cappuccina nejsou pouze kvalitní suroviny a kvalitní kávovar, ale také jeho čistota. Jestliže se o svůj kávovar nebudete svědomitě starat, připravíte se o chuťový zážitek a nakonec možná i o finanční částku za opravu v servisním středisku. Zde vám nabízíme návod jak svůj kávovar správně udržovat ve skvělé kondici?

Příprava opravdu dobré kávy je um skloubený s precizností. Když se naučíte o svůj kávovar správně a hlavně pravidelně starat, poznáte to určitě na chuti i na vzhledu připravovaného espressa. Kvalitní příprava bez určité dávky disciplíny zkrátka nemůže fungovat.

Pravidelná péče o kávovar by měla zahrnovat každodenní čištění kávovaru od kávových usazenin a zbytků. Povrch a opláštění kávovaru můžete většinou jednoduše otřít kuchyňskou houbičkou namočenou v roztoku běžného přípravku na mytí nádobí a vody. Další odnímatelné části stačí propláchnout čistou vodou a osušit.

Většina kávovarů vyšší třídy vás zpravidla ušetří rozebírání jednotlivých částí kávovaru, jejich omývání, sušení a následného skládání dohromady. Odpadní kávu automaticky odstraní do nádobky na odpad a zapnutím samočisticí funkce zlikviduje usazené zbytky kávy. Některé modely si umí samy poradit i s vodním kamenem – jsou totiž vybaveny odvápňovací funkcí.

Pravidelná údržba ale nestačí. Káva totiž obsahuje 10 – 15 % tuků a vosků. Klasické espresso je tak v podstatě emulze vody, aromatických olejů a látek, které se usazují na stěnách průtokových kanálků a negativně ovlivňují připravované kávy. Kávovar vlivem znečištění nemá správný tlak ani teplotu. Olejové usazeniny navíc mohou zničit a kvalitní kávové aroma.

Jednou za čas byste se proto měli odhodlat a dopřát kávovaru generální vyčištění. Pořiďte si kvalitní čistící přípravky určené výhradně pro kávovary. Ty, které se prodávají v drogériích, sice vyhovují varným konvicím, ale pro kávovary se nehodí.

Každá voda, i ta balená, obsahuje vodní kámen, který se podle tvrdosti vody usazuje v průtokovém systému kávovaru. Na vlastnostech vody samozřejmě závisí i výsledná chuť a kvalita kávy. Obecně platí, že na přípravu kávy je vhodnější měkká voda.

Pokud budete používat tvrdou vodu, hrozí, že usazený vodní kámen v kombinaci s vysokým tlakem způsobí únik páry nebo vody. V nejhorším případě může dojít i k poškození elektrických obvodů v kávovaru a to už pak znamená opravdu velký problém.

Jako prevence v boji proti usazování vodního kamene a pro lepší chuť připravovaného nápoje se osvědčily speciální filtry do kávovarů a změkčovače vody, které jednoduše nainstalujete na váš kávovar. Ty jsou k dostání v různých velikostech, podle toho, kolik vody budete potřebovat. Jestliže už se na stěnách kávovaru vodní kámen usadil, budete muset provést dekalcifikaci a vodní kámen rozpustit. Stejně jako u čištění kávovaru od oleje, i zde je nutné používat pouze speciální čistící produkty určené výhradně pro kávovary, u kterých máte jistotu, že nepoleptají nebo jinak nepoškodí silikonové těsnění.

Údržba kávovaru se může na první pohled zdát jako poměrně náročná a nepříliš levná záležitost. Vězte ale, že vaše snaha a investice se vám určitě vyplatí. Výsledkem nebude jen dlouhá životnost kávovaru bez nutnosti velkých a drahých oprav, ale především lahodná chuť připravované kávy. Můžete mít nejmodernější mlýnek i nejdražší upraženou kávu, ale s kávovarem zaneseným olejem a vodním kamenem chutné espresso prostě nevykouzlíte. Inspirujte se proto našimi radami a udržujte svůj kávovar stále ve výborné kondici!