K čemu se hodí Nespresso kapsle

Vídeňští návrháři Misher'Traxler použili na rozpohybování hodin přes 700 použitých Nespresso kapslí z nihž vyrobili jednoduché baterie.Použitých 700 porcí kávy odpovídá průměrné roční spotřebě kávy jednoho člověka.

Každá baterie je vyrobena z kávové sedliny, pásku mědi a z nadrdcených kapslí Nespresso, které v obalu obsahují hliník. Elektrický proud pro pohyb ručiček vzniká díky 17 jednoduchým bateriím. Každý bateriový blok se skládá z použitých starých hliníkových kapslí, kávové sedliny, pásku z mědi a slané vody. V této směsi jsou použity hliníkové obaly jako anody, měď jako katoda a slaná voda jako elektrolyt.

Vzhledem k chemickým reakcím tak vzniká malé, ale použitelné množství energie. Každá baterie produkuje zhruba 1,5 – 1,7 voltů což je dost síly pro spuštění malého mechanického strojku Quartz.

Všechny baterie by při vzájemném propojení a dobré vodivosti vodičů py pak byly schopny napájet malé rádio.

Vídeňská dvojice působící pod názvem mischer’traxler – Katharina Mischer, Thomas Traxler – často vtahuje do své tvorby technické vynálezy, překvapení a vtip.

Jejich starší instalace jsou například – in idea of the tree je barvícím tkalcovským strojem na solární energii, z kterého vypadávají originální taburety, dráha jejich lanovky Rumkugelbahn vozí čokoládové koule po krajině sestavené z objektů různých rakouských designérů a do díla se tak vedle mischer’traxler zapojilo celkem i deset dalších rakouských studií a manufaktur: Augarten, Mühlbauer, Ledermanufaktur Posenanski, dottings, Robert Rüf, Riess, Lobmeyr, Polka a Breaded Escalope.

Více informací: http://www.mischertraxler.com/