Káva a její vliv na ženy

Kofein je látka,která se nachází v různých rostlinách a působí jako přírodní pesticid, který chrání rostliny před hmyzem, který se jimi živí. V lidském těle se však chová kofein jako psychiku povzbuzující droga nabuzující centrální nervový systém a má vlastnosti jemného diuretika. Kofein se nejvíce nachází v bobech kávovníku, v listech čajových keřů, ve slupkách ořechů , v mátě, guaraně a v některých druhzích chleba. Většina našeho příjmu kofeinu přichází do těla při konzumaci kávy, čaje, kakaa, nealkoholické nápojů, jakož i sportovních a energetických nápojů.

Protože kofein díky zdroji příjmu pro organismus z potravy určuje i životní styl a hraje tak významnou sociální, ekonomickou a kulturní roli v téměř každém národě na světě. Vědci a výzkumníci provedly mnohé studie týkající se zdravotních problémů, zejména u žen, protože ženy mají tendenci být citlivější na potravu, než muži, i proto trvá déle, než se detoxikuje kofein z jejich organismu.

Kofein a ženské pohlavní hormony v plodném věku ženy • Přibližně čtyřicet procent žen v plodném věku trpí alespoň některími příznaky premenstruačního syndromu (PMS), který zahrnuje otok a bolestivost prsů, nadýmání a přibývání na váze, křeče v břiše a bolesti hlavy, podrážděnost a deprese, únava a úzkost. Snížení spotřeby kofeinu pomohla zmírnit některé z těchto příznaků, zvláště nervové podrážděnosti a citlivost prsou. • Zvýšení nálezu vláknité a infekční tkáně v prsou se díky zvýšenému příjmu kofeinu podařilo snížit a současně se snížila i bolestivost daných lokalit. • Podle Centra pro kontrolu nemocí, téměř deset milionů žen trpících neplodností navštívilo lékaře za účelem zvýšení jejich šance na otěhotnění. V rámci těchto úprav je i doporučené odstranění kofeinu z potravy, jelikož má negativní vliv na plodnost žen. • Těhotné ženy, které i přes varování pokračují v konzumaci kávy rodí výrazně menší děti, které po porodu, vykazují příznaky kofeinové deprivace, protože kofein pronikl placentární bariérou. Kofein jak je také známo způsobuje bušení srdce u těhotných žen. • Ženy, které chtějí kojit, by měli přestat s pitím kávy, jelikož se stává součástí mateřského mléka.

Kofein a další zdravotní problémy u žen všech věkových kategorií

Srdeční choroby zabijejí ve Spojených státech a ve zbytku západního světa více žen, než jakékoli jiné smrtelné nemoci. Kofein je spojen s rizikovými faktory, jako je vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a vysoké hladiny homocysteinu, které vedou ke vzniku srdečních onemocnění.