Krátký pohled do historie Chemexu

13. dubna 1939 byl do kolonky „Filtrovací zařízení“ zapsán patent číslo 2,241,368 s názvem Chemex. O pár centimetrů vedle pak důležité jméno Peter Schlumbohm. Tento vynálezce za svůj život zkonstruoval přes 300 vynálezů, často se jednalo o nejrůznější pomocníky do kuchyně nebo do bytu, které však měli pramalou šanci na dlouhodobější úspěch.

Tvrzení, že v jednoduchosti je síla a krása, zde platí dvojnásob, jelikož Chemex je prakticky jediným vynálezem Schlumbohma, který se toho času mezi Američany, a dnes samozřejmě téměř po celém světě, usadil natrvalo. Vděčí za to především své originalitě a celkové jednoduchosti.

„I úplný trouba dokáže pomocí Chemexu připravit výbornou kávu,“ řekl Schlumbohm krátce po uvedení Chemexu na americký trh.

Jako by chtěl touto větou přesvědčit obyvatele ve státech, že pořízení Chemexu je dobrá investice. Ale co naplat, Mark Pendergrast ve své slavné knize o historii kávy konstatuje, že v padesátých letech 20. století byly až ve 64 % všech amerických domácností jedničkou klasické perkolátory. Peter Schlumbohm měl smůlu a svůj tehdejší zápas prohrál, ale na druhou stranu obohatil kávový svět o nezbytnou inovaci, která je dnes hojně využívána napříč širokým spektrem kávového světa.

Porovnání s levnějším French Pressem

Chemex je sám o sobě velmi prostý. S trochou nadsázky můžeme říct, že je to obyčejná váza. Abychom z Chemexu vyždímali všechny jeho skvělé schopnosti, budeme potřebovat papírový filtr, který je až o 30 % tlustější než standardní papírové filtry. Na rozdíl od French Pressu, jehož sítko propouští i při dostatečně hrubém namletí kávy malé částečky lógru, které pak na dně šálku tvoří nepříjemnou usazeninu a mohou některé konzumenty od používání tohoto aparátu odradit, filtry pro Chemex jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, který odstraňuje nepříjemnou sedlinu, zároveň však propouští úplné množství esenciálních olejů. Příprava kávy v Chemexu:

K přípravě budeme potřebujete mletou kávu (30 g na 500 ml), Chemex, papírové filtry pro Chemex, horkou vodu o teplotě 94–96 °C, mlýnek na umletí čerstvé kávy, váhu na odměření 30 g kávy, stopky na měření času, pokud možno speciální nalévací konvici Hario Buono nebo jiné udělátko s co nejmenším zobáčkem a hrníček na filtrovanou kávu.

  1. Pečlivě propláchněte filtr! Velmi důležitý krok, který je pro dokonalou chuť nezbytný. Filtr propláchněte min. 350 ml vroucí vody, abychom zabránili nežádoucí chuti v našem šálku.
  2. Umelte zrnkovou kávu. Pro přípravu filtrované kávy používáme nejčastěji hrubé mletí, tzn. že zrníčka umleté kávy by měla připomínat krupicový cukr. Zahřejte vodu na cca 94–96 °C.

Pokud nemáte možnost nastavit konkrétní teplotu na varné konvici, přiveďte vodu k varu a nechte přibližně půl minuty odstát. Teplota spadne na požadovaných 94–96 °C.

  1. Vložte promytý filtr do Chemexu a do filtru nasypte kávu. Kávu zalijte nejprve trochou vody (cca 30–40 ml) a počkejte 30 vteřin. Poté krouživými pohyby postupně doléváte zbylých 460–470 ml horké vody.

Extrakce by měla trvat celkem přibližně 4 minuty. Pokud Chemex postavíte na digitální váhu a digitální váhu vynulujete po vložení promytého filtru a umleté kávy, stačí následně kávu zalévat horkou vodou a čekat, až vaše digitální váha bude ukazovat 500 g (to jest 0,5 l kávy).