Nejlepší čas na kávu je kolem druhé odpoledne

Ať jste manažer, nebo dělník, pauza na kávu vám jistě přijde vhod. Prozíraví šéfové vědí, že kofein zlepšuje produktivitu zaměstnanců, udržuje je v tempu a stimuluje k lepším výkonům.

Je potřeba zvýšit pozornost? Kofein, nejužívanější psychotropní droga na světě, je velký stimulant. Mnoho studií prokázalo, že kofein pomáhá pracovníkům k lepším výkonům, obzvláště když musí pracovat v době, kdy by je vnitřní hodiny za normálních okolností přiměly ke spánku. Vědci vysledovali, že „kafaři“ dělají na nočních směnách méně chyb než jejich kolegové „nekafaři“.

Kofein zmírňuje bolest. Jedním z důvodů, proč jsou na kávě závislí počítačoví programátoři, je to, že káva ulevuje od bolestí krku, ramen, předloktí a zápěstí. Právě těmito neduhy často trpí ti, kteří pracují na počítači.

Káva usnadňuje komunikaci. Z jedné studie Massachusetts Institute of Technology vyplývá, že zaměstnanci, kteří ctí společnou pauzu na kávu, jsou produktivnější. Vědci tak vyzkoumali na základě sledování pracovníků v call centrech.

Nejlepší čas na kávu je kolem druhé odpoledne. Britská Národní zdravotní služba (NHS) vyzkoumala, že nejméně energie máme ve čtvrt na tři odpoledne. Kolik času potřebujeme na pauzičku na kávu, aby naše tělo prošlo dostatečnou regenerací, záleží na mnoha faktorech – věku, váze, pohlaví a toleranci kofeinu. V průměru stačí 15 až 30 minut.

Káva může vyhrotit stresové situace. Kofein může zhoršit reakce nervové soustavy na stresové situace každodenního života. Zvyšuje krevní tlak a hladinu adrenalinu, důsledkem čehož člověk vnímá stres silněji.

Pauzička v práci na kávu je vynálezem 20. století. Jako první začala prý nabízet svým pracovníkům pauzu během pracovního dne k doplnění kofeinu newyorská nábytkářská firma Barcolo, která byla později známa pod názvem Barcalounger. Po druhé světové válce zapracovaly odbory pauzu na kávu do smluv. Termín „pauza na kávu“ se začal objevovat až po roce 1952.

Káva vám může zachránit život, obzvláště starším pracovníkům. Americký národní institut zdraví (NIH) odhalil vztah mezi popíjením kávy a nižším rizikem smrti. „Kafaři“ žijí déle než ti, co nepijí kávu vůbec. Funguje to dokonce i s kávou bez kofeinu. Stejná studie NIH zjistila, že odstranění kofeinu z kávy neovlivní jeho vliv na prodloužení délky života.