Unikátní novinka pro milovníky kávy ze sloního trusu

Milovníci kávy mají šanci ochutnat unikátní druh tohoto černého nápoje – sloní kávu. Ačkoli jsou sloni thajským národním zvířetem, nevedou vždycky nádherný život. Běžně jsou k vidění, jak žebrají v turistických oblastech Bangkoku, anebo jsou využíváni při těžbě dřeva. Ale 26 z nich na severu Thajska má šanci vydělávat si na živobytí něčím, co je pro ně jen přirozené – hodně jíst a produkovat hodně trusu.

Jsou krmeni čerstvými kávovými zrny, z nichž po „zpracování“ sloním zažívacím traktem vzejde unikátní sloní káva, napsal Wall Street Journal.

Tito sloni žijí v Asijské sloní nadaci, útulku pro chobotnatce z oblasti Zlatého trojúhelníku. A slony zpracovaná káva je experimentem, jak daleko jsou ochotni její milovníci zajít ve snaze najít ten nejlahodnější šálek tmavého nápoje. Prodává ji firma Black Ivory Coffee a „sloní káva“ patří mezi nejdražší na světě; balení čtyř dávek stojí zhruba 35 dolarů (asi 700 korun).

Cibetčí trus

Zakladatel firmy Blake Dinkin se narodil v Kanadě a svého času pracoval v Etiopii s cibetkami, které jsou známým zdrojem indonéské kávy Kopi Luwak, jež se vaří z kávových zrn vybraných z cibetčího trusu. Ale pak se pověst cibetek zhoršila, když na ně padlo podezření, že způsobily epidemii nemoci SARS. A Dinkin se začal poohlížet po dalším zvířeti, které by bylo dostatečně dostupné a čistotné, aby mohlo stejným způsobem produkovat kávová zrna. Před téměř deseti lety nejprve začal krmit kávovými zrny slony v Kanadě a po letech experimentování se rozhodl využít jako základnu sloní útulek v severním Thajsku. Sloni tu dostávají stravu složenou primárně z trávy a ovoce s jen malou přidanou porcí kávových zrn. Dinkin nechce říct, kolik kávy dokáže každý ze slonů vyprodukovat, trvá jen na tom, že takto upravená zrna jsou vzácná.

Jemnější chuť

Stejně jako v případě kávy pasírované přes cibetky i v případě slonů enzymy v jejich žaludku rozkládají protein obsažený v kávě a dávají výslednému nápoji jemnější chuť. Sloni nicméně produkují jinou kávu než cibetky, za což může skutečnost, že sloni jsou vegetariáni, zatímco cibetky nepohrdnou ani hmyzem, malými hlodavci a plazy. Jako bonus každý šálek sloní kávy má buket čerstvě pokosené trávy, říká Dinkin.

Slony zpracovávaná káva je na trhu stále exotickým nováčkem a je jí velmi málo. Dosud jí bylo uvedeno do prodeje jen 50 kilogramů a dostupná je jen v turistických střediscích vlastněných společností Anantara na Maledivách.

Tento měsíc se začne prodávat i v několika jejích thajských střediscích a také v turistických centrech v Abú Zabí. Řetězec Anantara zatím zůstává jediným zákazníkem firmy Black Ivory, jejíž kávu nakupuje za 1200 dolarů (asi 24 tisíc korun) za kilogram.

Čokoláda a muškátový oříšek

Zástupce šéfkuchaře ve středisku Anantara Resorts Maldives Jonathan Duiker má pocit, že sloní káva má jemnou příchuť čokolády a koření, jako je muškátový oříšek, spojenou se zemitým dojmem. Vůni prý má jako „vlhká vegetace“ a člověk si skoro připadá, jako by kráčel dusnou džunglí. Firma Black Ivory vrací osm procent ze zisku útulku, který z něj hradí veterinární péči. To, že sloni jedí kávová zrna, jim údajně neškodí, protože kofein se z nich do žaludku neuvolňuje. Jak budou lidé na tento nový druh kávy reagovat, není zatím jasné, a to ani v těch střediscích, která už ji nabízejí. Někteří zanícení pijáci kávy se k zrnům ze zvířecího trusu odmítají byť jen přiblížit a jiné odrazuje vysoká cena.