Jak správně uvařit kávu v moka konvičce

Moka konvička známá též pod názvem macchinetta, Italian coffee pot, perkolátor, kafetiera nebo také koťogó je jednoduchý a praktický kávovar pro přípravu kávy v domácnosti a to zejména pro spotřebitele, kteří si potrpí na výraznější chuť kávy.

Přístroj samotný vynalezl v roce 1933 Luigi De Ponti pro společnost Alfonso Bialetti. Měl se stát domácí alternativou k espressu, které Italové chodili pít do svých oblíbených kaváren, což se také stalo.

V Itálii, zemi, kde si umějí kávu vychutnat, je moka konvička v 90 % domácností. V Česku začínají být „trendy“ teprve v posledních několika letech. Dá se v nich připravit výborná káva bez drahého kávovaru.

Máte moka konvičku doma a nejste si jisti, že ji používáte správně? Připravili jsme pro vás návod, jak na to:

  1. Vše začíná u kávy. I pro přípravu v moka konvičce platí – čím čerstvější káva, tím lepší výsledek. Nejlepší chuti dosáhnete, když semelete zrnkovou kávu krátce před přípravou. Na mlýnku s kameny! Na kuchyňského robota s čepelemi zapomeňte, raději si v tomto případě kupte kávu již namletou. Hrubost? Pro přípravu moka má káva být jemnější než pro french press, ale hrubší než pro přípravu espressa v kávovaru.
  2. Namletou kávou naplňte filtr ve středním dílu konvičky. Filtr naplňte vždy po okraj, popř. po rysku. Kávu zarovnejte, ale neupěchovávejte. Stačí poklepat na okraj filtru a káva si sama ideálně sedne. Dejte pozor, aby káva nezůstala na okrajích filtru, bránila by pak správnému utažení závitu.
  3. Do spodní části moka konvice nalijte čerstvou vodu. Má být studená či teplá? Názory se různí, my doporučujeme dle Francesca Solettiho vodu studenou, ale v jižní části Itálie se preferuje Neapolská příprava, kdy se do spodní nádobky lije voda již předehřátá těsně pod bod varu. Vodu naplňte maximálně pod pojistný ventil. Existuje i varianta plnění na střed ventilu, ale tato příprava vám může zapříčinit usazování vodního kamene na jeho částech a tím způsobit jeho nefunkčnost.
  4. Pevně sešroubujte oba díly konvičky. Pozor na netěsnosti, při troše nepozornosti se může stát, že budete mít kávu všude, jelikož začne protékat netěsnými závity.
  5. Postavte konvičku na vařič. Použijte vždy mírný oheň aby káva nezhořkla přílišným přehřátím. Po několika minutách varu na mírném ohni začne voda probublávat přes kávový filtr a v horní nádobce se začne měnit v lahodnou kávu bez sedimentu. Jak poznat, že je hotovo? Naučte se konvičku poslouchat.
  6. Když pára začne procházet kávou, vydává syčivý zvuk. Po několika přípravách kávy se právě podle něj naučíte odhadnout, kdy probublalo potřebné množství vody, a konvičku odstavíte. Pozor – po přebublání páry přes filtr ztlumte oheň a dále nevařte – došlo by k přepálení kávy a tím i jejímu nechtěnému zhořknutí a poničení aroma. Důležité je aby ve spodní části vždy zůstalo po vypnutí zdroje tepla alespoň malé množství vody.
  7. Spodní nádobku Moka konvičky nikdy nevymývejte saponátem. Saponát v kontaktu s hliníkovým povrchem způsobuje změnu chuti kávy i její vůně.
  8. Během varu neodkrývejte vrchní kryt konvičky, mohlo by dojít k opaření díky prskání probublávající pá­ry.

Příprava kávy v Moka konvičce je jeden z nejjednodušších způsobů její přípravy. Kvalitou sice nedosahuje vlastností espressa, ale je vhodnou variantou pokud si domů nechcete pořizovat drahý kávovar. Kvalita výsledné kávy záleží především na teplotě - nikdy nesmí dojít k přepálení.